Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se reabilitează staţia de irigaţii Sinoe! Apa va fi asigurată din lacul Goloviţa (document)

ro

13 Sep, 2018 00:00 3587 Marime text
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a depus un memoriu de prezentare la Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea elaborării avizului de mediu necesar proiectului intitulat „Reabilitarea amenajării de irigaţii Sinoe”, judeţul Constanţa.
 
Iniţiatorul memoriului este Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea, Unitatea de Administrare Constanţa Nord, iar responsabilul de proiect este directorul adjunct al ANIF - Unitatea de Administrare Constanţa Nord, Veronica Petrişoaia.
 
Amenajarea de irigaţii Sinoe, judeţele Constanţa şi Tulcea, cu o suprafaţă de 60.474 ha - suprafaţă viabilă de 42.161 ha -, ocupată cu lucrări de îmbunătăţiri funciar, aparţine administrativ comunelor Mihai Viteazu din judeţul Constanţa şi Baia din judeţul Tulcea. Obiectul proiectului îl constituie reabilitarea staţiei de pompare SPB Sinoe, a bazinului de aspiraţie, a canalelor de aducţiune apă CA Sinoe şi CA 4 Sinoe - judeţele Constanţa şi Tulcea, amplasament înregistrat cu numerele M.F. 12414 şi MF 23494 în evidenţa centralizată a bunurilor din domeniul public al statului, bun ce este prevăzut ca obiectiv de utilitate publică.
 
Construcţiile care fac obiectul proiectului au ca destinaţie aducţiunea apei pentru irigaţii, din lacul Goloviţa, pomparea şi transferul ei la beneficiari pentru udarea culturilor.
 
Din expertiza efectuată de dr. ing. Gabriel Popovici, a rezultat că, din punctul de vedere al structurii de rezistenţă şi al structurii geometrice, clădirea staţiei de pompare SPB Sinoe nu prezintă degradări la structura de rezistenţă, dar tencuielile şi zugrăvelile exterioare şi interioare prezintă degradări. Hidroizolaţia planşeului staţiei este fisurată şi degradată, neasigurând o izolaţie etanşă. Tâmplăria metalică prezintă degradări şi deteriorări însemnate. Pompele prezintă degradări ale camerelor rotorice, rotori dezechilibraţi şi uzaţi, electromotoarele sunt uzate.
 
Instalaţia de comandă de la distanţă este degradată, la fel şi instalaţia de epuisment a cuvelor. Conductele de refulare ale pompelor şi batardourile de închidere ale cuvelor prezintă corodări puternice. Aparatura de măsurare a debitelor este nefuncţională. Sistemul de ridicare stavile este dezafectat, iar instalaţia de forţă şi comandă prezintă o stare avansată de uzură, fiind depăşită fizic şi moral. Sistemul de iluminat interior şi exterior este parţial dezafectat. Instalaţia de ventilaţie este degradată fizic, iar podul rulant este nefuncţional.
 
Canalul CA Sinoe prezintă degradări ale pereului din dale pe o lungime de 6.354 m şi înierbare cu vegetaţie acvatică, în special în zona rosturilor.
 
Canalul CA4 Sinoe prezintă degradări ale pereului din dale pe o lungime de 1.400 de metri şi necesită refacerea secţiunii de scurgere a rosturilor. Stăvilarele de pe canal nu asigură etanşeitatea, iar instalaţiile de ridicare prezintă uzuri deosebit de mari, care determină manevrări anevoioase. Construcţiile din beton ale podeţelor şi stăvilarelor (timpane, culei, pasarelă de trecere) sunt degradate, prezentând fisuri, tencuieli şi scliviseli deteriorate.
 
În 2016, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 793, prin care a aprobat Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este responsabilă cu acest program.
 
Prin această investiţie, se urmăreşte reabilitarea unei părţi din capacitatea staţiei de pompare pentru irigaţii SPB Sinoe, respectiv pompele 2 şi 8. De asemenea, este vizată şi refacerea sistemului de conducte şi canale descoperite pentru transferul apei din lacul Goloviţa la beneficiari care vor iriga suprafeţe de culturi mai mari de 5.600 ha.
 
Clădirea SPB Sinoe se desfăşoară pe 4 niveluri: etajele 2, 1, parter de 1.031 mp şi subsol de 702 mp. Clădirea este compusă din grup sanitar, încăperi administrative, sală motoare, cameră de comandă, cameră echipamente electrice, întrerupător general, cameră acumulatori, holuri, magazie, cameră întreţinere, camera motoarelor şi camera pompelor.
 
Se impun lucrări la hidroizolaţia planşeului, precum şi lucrări de vopsire la pereţii interiori şi exteriori ai clădirii care adăposteşte instalaţiile hidromecanice de bază şi auxiliare. Pentru executarea lucrărilor la instalaţiile hidromecanice, este necesară executarea unui batardou de pământ în bazinul de aspiraţie al staţiei.
 
Prin intervenţia prevăzută pentru o parte din amenajarea de irigaţii Sinoe, se vor crea condiţiile tehnice pentru ca staţia de pompare SPB Sinoe să preia din lacul Goloviţa un debit de apă de 46,1 mc pe secundă şi să îl transfere prin intermediul a două conducte de refulare şi canale deschise, pe o distanţă de circa 40 de kilometri, beneficiarilor finali.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza memoriul de prezentare depus la APM Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii