Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, la ceas aniversar! Sărbătorește 125 de ani de existență

ro

05 Oct, 2022 13:36 1279 Marime text
Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” organizează vineri, 7 octombrie, începând cu ora 10:00, ceremonia militară prin care instituția sărbătorește 125 de ani de existență. Școala de învățământ postliceal militar de marină, unică din punct de vedere al profilului în peisajul educațional din România, este continuatoarea tradițiilor Școlii de submecanici și submaeștri de marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 3110 din 08 octombrie 1897, semnat de Regele Carol I.
   
Potrivit unui comunicat al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, în cadrul festivității, la care va lua parte locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, școala va fi distinsă cu Emblema de Onoare a Armatei României. De asemenea, Monetăria Statului aduce un omagiu prestigiului instituției, prin lansarea unei medalii aniversare „125 de ani de la înființarea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale «Amiral Ion Murgescu»”, inclusă în Programul Medalistic al anului 2022, secțiunea Aniversări: Personalități și evenimente istorice.
   
Stabilită inițial la Galați, actuala Școală Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și-a găsit adevărată casă, la malul mării, la Constanța, de mai bine de 120 de ani. Tot de atunci, instituția de învățământ a devenit rampa de lansare în carieră pentru exponenții uneia dintre categoriile de personal esențiale ale Forțelor Navale Române, maiștrii militari de marină – specialiștii în tehnică și echipamente de luptă de la bordul navelor militare. În decursul istoriei sale, școala a pregătit circa 9.000 de cadre militare cu studii medii care au deservit Forțele Navale Române, marina comercială, precum și alte structuri din sistemul național de siguranță, apărare și ordine publică.
   
Anul acesta, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale aniversează și 30 de ani de când poartă numele primului amiral al Marinei Militare Române, viceamiralul Ioan Murgescu. În 1896, amiralul Ioan Murgescu se afla la comanda Marinei Militare Regale, postură care i-a permis să facă toate demersurile necesare pentru înființarea unei școli care să pregătească „maeștri șefi de specialitate” care să deservească necesitățile tehnice de la bordul navelor de război. Inițiativa viceamiralului Ioan Murgescu s-a dovedit cât se poate de oportună, fapt vizibil și prin aceea că utilitatea acestei instituții de învățământ militar postliceal se păstrează până în prezent.
   
Astăzi, la 125 de ani, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale pregătește maiștri militari de marină în nouă specialități și se bucură de garanția calității oferită de acreditarea primită din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Durata studiilor este de doi ani, iar la finalul perioadei de pregătire, absolvenții sunt avansați la gradul de maistru militar clasa a V-a, obțin un certificat de calificare profesională nivel 5 și sunt repartizați, în funcție de specialitatea aleasă și de rezultatele obținute la examenul de absolvire, pe funcții în cadrul unităților Forțelor Navale Române sau ale partenerilor beneficiari, după caz.

   Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia aniversară, sunt așteptați vineri, 7 octombrie 2022, în intervalul orar 09.30-09.45, la sediul Școlii Militare de Maiștri Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, str. Dezrobirii, nr. 80, Constanța. De asemenea, reprezentanții mass-media sunt rugați să transmită până joi, 6 octombrie 2022, ora 14:00, pe adresa de e-mail: contact@smmmfn.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon) pentru facilitarea accesului în unitate. Persoană de contact: Pcc Cristina SÎMBETEANU, telefon: 0721.090.100.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii