Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:31 12 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Să nu vă opriți niciodată!”- Predoiu, îndemn pentru cei din prima linie a luptei anti-trafic de persoane (VIDEO)

ro

12 May, 2025 15:24 153 Marime text
sursa foto: MAI Premierul interimar Cătălin Predoiu, și ministru al Afacerilor Interne, a transmis un mesaj puternic de sprijin și mobilizare cu ocazia Zilei Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

 Predoiu a reamintit că lupta împotriva traficului de persoane este una dintre cele mai importante priorități ale MAI: „Este o datorie umanitară, nu doar o obligație instituțională. Nu avem voie să acceptăm sclavia modernă în Europa secolului XXI”, a afirmat acesta.

Ministrul a subliniat progresul României în combaterea fenomenului, inclusiv prin cooperare internațională și parteneriate cu ONG-uri. În 2024, ANITP a gestionat peste 610 cazuri, a desfășurat 3.500 de acțiuni preventive și a consiliat peste 2.300 de persoane prin linia verde.

Predoiu a lăudat implicarea echipelor din MAI, justiție și organizațiile neguvernamentale, dar a avertizat: „Mai avem mult de lucru. Rețelele de crimă organizată sunt periculoase și bine structurate. Trebuie să rămânem uniți și hotărâți!”


Redăm în integralitate conținutul integral al discursului premierului interimar Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane: 

Bună dimineața tuturor!

Domnule secretar de stat, dragi colegi din Ministerul Afacerilor Interne, distinși invitați, stimați parteneri instituționali, colaboratori ai Agenției,

În urmă cu doi ani, când am preluat mandatul la Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu conducerea ministerului am stabilit o serie de priorități.


Printre acestea, combaterea traficului de persoane, a crimei organizate și a traficului de droguri s-au numărat printre cele mai importante. Dar mă voi referi acum, în mod special, la combaterea traficului de persoane, care a fost una dintre primele cinci priorități. Implicit, sprijinirea Agenției care se ocupă cu prevenirea și combaterea acestui flagel al societății moderne a fost în fruntea acestor priorități.

Prezența mea astăzi aici se datorează respectului pe care îl port tuturor celor care, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în parchete, în justiție și, în general, în celelalte instituții partenere – inclusiv Poliția Română – se luptă cu unul dintre cele mai periculoase fenomene infracționale ale societății moderne.

Le mulțumesc pentru activitatea pe care au depus-o și îi asigur că, indiferent de capacitatea în care voi activa în serviciul public, voi rămâne alături de ei. Sunt aici nu doar din respect pentru cei care se confruntă cu acest fenomen, ci și din compasiune pentru victimele traficului de persoane – victime care suferă traume îngrozitoare, greu de vindecat, în măsura în care reușesc să fie eliberate din apăsarea, din chinga, din nenorocirea pe care o reprezintă acest flagel.

Totodată, am ținut să fiu prezent pentru a spune cât se poate de clar că lupta împotriva traficului de persoane este una permanentă. Trebuie continuată cu toate eforturile, susținută cu toată energia noastră, pentru că este inacceptabil ca, în secolul nostru, să mai vorbim despre trafic de persoane, sclavie modernă și exploatarea ființei umane în afara oricăror limite ale demnității umane. Toți cei care ne-am asumat această misiune avem o datorie care depășește obligațiile de serviciu sau cele legale – avem o datorie umanitară: aceea de a prioritiza combaterea traficului de persoane și, în strânsă legătură, combaterea crimei organizate care alimentează acest fenomen.

Sigur că, dacă vorbim despre activitatea Agenției în anul 2024, putem menționa numeroase progrese realizate. Printre acestea, se numără și strategia națională deja pusă în aplicare pentru modernizarea infrastructurii informatice. De asemenea, am constatat intensificarea cooperării interinstituționale a Agenției cu alte instituții care, la rândul lor, au pe agenda lor acest fenomen grav și periculos.


Un element important îl reprezintă progresul reflectat în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane. România se află acum în Grupa a II-a a statelor, conform unor criterii bine definite. Reamintesc că, în urmă cu câțiva ani, am întâmpinat dificultăți în ceea ce privește poziționarea favorabilă a țării noastre în acest clasament. Așadar, este un pas înainte, fără îndoială, dar nu este un pas suficient. Trebuie să ajungem în rândul țărilor care au pus acest tip de trafic sub control deplin și care au ridicat instituțiile implicate în combaterea lui la un nivel de capacitate instituțională suficient pentru a descuraja în mod eficient acest fenomen.

Concret, anul trecut, activitatea Agenției s-a reflectat în gestionarea a peste 610 cazuri de victime ale traficului de persoane, exploatate în diverse forme, desigur în colaborare cu partenerii instituționali și organizațiile neguvernamentale.

Este notabil și efortul depus în zona de prevenție. Agenția a derulat peste 128 de proiecte, 26 de campanii naționale și locale, precum și 20 de inițiative, totalizând peste 3.500 de acțiuni informativ-preventive, care au ajuns la peste 316.000 de beneficiari direcți.

Menționez, de asemenea, linia telefonică gratuită (telefonul verde), care a gestionat 2.356 de apeluri, oferind consiliere, sprijin și orientare către serviciile specializate. Aș insista puțin asupra acestei cifre, care este extrem de relevantă: peste 2.300 de apeluri care pot reprezenta tot atâtea cazuri în care este necesară, cel puțin, o verificare – dacă nu chiar o intervenție în fața unui posibil caz de trafic de persoane.

Fenomenul traficului de persoane rămâne, din păcate, larg răspândit, deoarece există rețele internaționale de crimă organizată care colaborează între ele și acționează atât pe teritoriul Europei, cât și la nivel global. La aceasta se adaugă și contextul economic dificil pentru anumite categorii de cetățeni aflați în situații defavorizate, precum și vulnerabilitatea generației tinere în fața acțiunilor structurate ale acestor rețele de crimă organizată.

Prin urmare, persistă o serie de cauze care trebuie abordate în mod holistic – de către societate în ansamblu, prin implicarea structurilor guvernamentale, în cooperare strânsă cu societatea civilă și organizațiile neguvernamentale de profil.

Prin urmare, există în continuare o provocare extrem, extrem de serioasă, așa cum spuneam, și în România și în celelalte state europene, pe care eu cer să o luăm cât se poate de în serios, în continuare. Aș insista pe cooperarea nu numai cu instituțiile de stat, de profil, care au în agendă activități de combatere a traficului de persoane, Poliție, Parchet, în primul rând. Dar aș insista pe cooperarea cu ONG-urile de profil.

Am avut ocazia, pot să vă mărturisesc, să stau de vorbă – e adevărat, nu aici, la Ministerul Afacerilor Interne, ci în perioada în care activam la Ministerul Justiției – cu mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor care se ocupă de protecția victimelor, de recuperarea acestora și, în general, de combaterea traficului de persoane. Pot să vă spun că am luat la cunoștință de povești cutremurătoare, care nu te pot lăsa indiferent. Te zdruncină, efectiv, să auzi mărturia unei victime a traficului de persoane.

De aceea, vă îndemn sincer, pe toți cei care lucrați în combaterea acestui flagel, să aveți o astfel de experiență – să ascultați direct povestea unei victime. Vă va arăta, mai mult decât orice discurs, orice program, orice strategie sau prevedere legală, cât de importantă este munca în acest domeniu, cât de complexă este și ce efecte pozitive reale poate avea asupra victimelor atunci când este făcută cu dedicare și profesionalism.

Ei bine, acest dialog și cooperarea cu organizațiile neguvernamentale de profil oferă instituțiilor statului – Agenția, Poliția, Parchetul – posibilitatea de a obține informații extrem de utile. Acestea pot identifica trenduri, metode de operare și tipare, pe care victimele le cunosc direct, pentru că au trecut prin astfel de experiențe. Adesea, ele se deschid mai ușor și vorbesc cu mai multă libertate față de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, în afara cadrului instituțional, unde se simt mai puțin constrânse sau temătoare. Tocmai de aceea, această cooperare este esențială și vă încurajez să o desfășurați fără nicio reținere.

Totodată, trebuie să ne concentrăm pe interconectarea bazelor de date existente în domeniu cu cele din alte sfere de activitate, din alte linii de muncă. Această integrare poate aduce o valoare adăugată majoră în identificarea timpurie a riscurilor și în eficientizarea intervenției.

Noi avem un program la agenție, modernizarea Sistemului SINEV, însă el trebuie interconectat cu celelalte platforme și instrumente operative ale Ministerului Afacerilor Interne, precum platforma eDAC creată în cadrul Ministerul Afacerilor Interne în contextul efortului de aderare la Spațiul Schengen și care poate fi foarte bine folosită și de către cei care se ocupă cu combaterea traficului de persoane.

Este foarte important ca, în continuare, cooperarea interinstituțională să rămână un pilon central în combaterea traficului de persoane – cu Poliția, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, serviciile de protecție socială, unitățile de parchet, în special DIICOT, dar și cu partenerii internaționali, care se află, la rândul lor, într-o luptă permanentă împotriva acestui fenomen.

Dincolo de toate aceste instrumente tehnice și logistice, cred că mai sunt două condiții esențiale pentru ca eforturile noastre să aibă rezultate și mai consistente: în primul rând, o voință clară și susținută la nivelul structurilor guvernamentale, politice și parlamentare, de a face din combaterea traficului de persoane un obiectiv național, pe termen lung. Mă bucur să văd, în acest sens, prezența unui reprezentant al Parlamentului în sală, domnul deputat, cu care am avut deja un dialog și care, sunt convins, va interveni în curând.

Pe de altă parte, dincolo de voința politică necesară pentru a prioritiza și menține pe agenda publică problema traficului de persoane, ceea ce contează, în ultimă instanță – și cel mai mult – este determinarea dumneavoastră, profesionalismul și dedicarea pe care le arătați zi de zi. Este o muncă ce trebuie dusă, repet, dincolo de fișa postului. Este, fără îndoială, una dintre cele mai nobile activități ale prezentului: aceea de a preveni și combate traficul de persoane, de a veni în sprijinul unor oameni lipsiți de apărare, fără mijloace de protecție, fără cunoștințele necesare pentru a se feri de rețelele de crimă organizată – rețele care acționează fără scrupule, fără ezitare.

 Pe cât de cinice și dezumanizate sunt aceste rețele ale crimei organizate care perpetuează traficul de persoane, pe atât de puternici trebuie să fiți dumneavoastră – determinați, inteligenți, organizați, neobosiți în efortul de a coopera pentru a salva o viață, și încă o viață, și încă o viață. Să nu cedați niciodată! Să nu vă opriți niciodată!

Vă felicit pentru momentul aniversar, vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră și vă doresc mult, mult succes mai departe! Este foarte important ce faceți. Mulțumesc.




Citește și:
La Tribunalul Constanța Amânare în dosarul persoanelor suspectate că ar fi exploatat o adolescentă de 14 ani pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii