Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Predoiu Astăzi nu se votează procesul de extindere a Spațiului Schengen (VIDEO)

ro

05 Dec, 2023 12:55 892 Marime text

Declarațiile ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne - 5 decembrie 2023 au fost oferite de MAI prin intermediul unui comunicat de presă. 

Iată declarațiile integrale făcute de Predoiu: 
 

 
Jurnalist:
Un Consiliu fără vot, dar cu speranțe pentru o procedură scrisă sau un consiliu extraordinar?
 
Cătălin Predoiu:
Aici e important să înțelegem ce se discută astăzi în Consiliu. Astăzi discutăm o evaluare, un barometru al Spațiului Schengen. E un instrument care se folosește de mai mulți ani de zile și presupune discutarea aspectelor de progres sau de vulnerabilități ale Spațiului Schengen, între toate statele membre, în Consiliul JAI. Deci și cele care sunt în Spațiul Schengen și cele care încă nu fac parte din Spațiul Schengen.
 
Deci astăzi nu se votează procesul de extindere a Spațiului Schengen. Și evident, pe lângă acest subiect, mai dezbatem și altele precum migrația, combaterea migrației ilegale și așa mai departe.
 
Jurnalist:
Doamna Ylva Yohansson a spus că vor fi prezentate rezultatele evaluări Bulgariei, care a ieșit foarte bine. A spus încă odată, citez, România și Bulgaria sunt foarte pregătite să adere. Suntem la final de an. La ce ne mai putem aștepta, pentru că astăzi nu se va lua un vot.
 
Cătălin Predoiu:
Da, e adevărat. Rezultatul evaluării în Bulgaria este pozitiv. Acum, ceea ce urmează important este dialogul dintre guvernul olandez și parlamentul olandez. Abia după aceea vom putea ști care sunt pașii următori.
 
Jurnalist:
Ne puteți explica dacă până la final de an sau în următoarele 10 zile, două săptămâni, ar putea să ia Parlamentul de la Haga o decizie. E timp suficient ca să se mai întâmple ceva anul acesta?
 
Cătălin Predoiu:
Da, timp pentru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie există. Și după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem pași procedurali în continuare, dar timp există.
 
Jurnalist:
Se discută destul de intens în ultimele zile despre o posibilitate de a scădea profilul acestei lărgiri, printr-o trecere, știu eu, prin COREPER, la nivel de ambasadori și ulterior adoptarea ca punct A în ultimul consiliu ministerial al anului.
 
Cătălin Predoiu:
Am văzut. Se fac tot felul de speculații, scenarii, nu vreau să le comentez. Tot ce pot să vă confirm, factual, este că au loc discuții intense, sunt în permanent contact cu domnul ministru Karner, e și dânsul aici, la declarații.
 
Am avut chiar și aseară o întrevedere cu dânsul. O discuție foarte bună. Încă din 23 august, de când ne-am întâlnit și am resetat, dacă vreți, dialogul dintre ministerele noastre, am purtat permanent acest dialog. El e intens.
 
Am discutat în nenumărate rânduri, și la Viena și aici la Bruxelles, și oficial și informal. Acesta este canalul principal de discuții. Discutăm și cu mediul de afaceri. Cum spuneam, discuțiile sunt intense și sunt foarte bune.
 
Nu am păstrat dialogul strict la nivel de minister, am extins acest dialog. Schengen, extinderea Spațiului Schengen e un subiect de interes pentru cetățenii români, pentru companiile românești, dar, în același timp, și pentru mediul de afaceri austriac prezent în România și  pentru mediul de afaceri din alte țări prezente în România, pentru partenerii noștri externi, există foarte multe interese economice la mijloc.
 
Toate aceste lucruri sunt avute în vedere și mai departe sunt convins că vom găsi acest spațiu pe care l-am amenajat pentru discuții diplomatice. Domnul Karner este în directă legătură cu domnul Nehammer. La rândul meu, informez pe președinte, primul-ministru, discut cu ministrul de Externe, deci se lucrează pe acest canal diplomatic.
 
Jurnalist:
Ne puteți spune dacă Austria ia în calcul scenariul abținerii sau acesta este un scenariu la care nu ne putem gândi?
 
Cătălin Predoiu:
Uitați-vă, în acest moment este prematur să fac speculații, ba chiar aș putea să spun că orice speculație ar dăuna discuțiilor. Tot ce pot să vă spun este că lucrăm pe acest canal - ministerul de Interne român, ministerul de Interne austriac, dar în legătură și cu alți decidenți politici.
 
Jurnalist:
Va fi o sesiune extraordinară? Foarte multă lume vorbește despre asta. Va fi o sesiune, un JAI extraordinar?
 
Cătălin Predoiu:
Cum v-am spus, există timpul necesar pentru continuarea discuțiilor și luarea deciziilor și există și formatele diplomatice și instituționale necesare pentru a organiza aceste decizii. Dar care dintre ele, e o speculație în acest moment și nu aș vrea să continui această speculație.
 
Eu mi-am propus când am început aceste discuții să fiu concentrat și să fiu realist și atent la detalii și să gândim mereu constructiv. Nu vreau să fac speculații, nu am făcut-o nici când am discutat MCV-ul. Și anul trecut, tot în ultima clipă, în decembrie, dacă vă aduceți aminte, s-au concretizat discuții care au avut loc ani de zile înainte.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii