Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a lansat Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)! Primăria Municipiului Tulcea a depus deja cereri. Care este valoarea finanțărilor

ro

03 Apr, 2022 09:12 1675 Marime text

PNRR, foto: Facebook/ Primăria Tulcea
Vineri s-a lansat Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar Primăria Municipiului Tulcea a depus deja cereri și a obținut finanțări în valoare de 9.297.647 EURO (45.769.526,89 LEI) pentru:

-Reabilitarea energetică si renovarea blocurilor de locuințe;
- Stații de încărcare pentru automobile electrice (9 stații).

Blocurile care vor beneficia de reparații prin intermadiul acestei finanțări:

- strada Gării, blocurile 1, 2, 5, 6, 8, 9, 10 si 11;
- zona străzii Isaccei, blocurile I1, I2 și P1;

În prezent sunt implicate în acest proces 25 de asociaţii (63 blocuri, 132 scări și 2439 apartamente), pentru care Primăria Tulcea realizează expertizele tehnice.


𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐩𝐞𝐥 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐚̆ 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐬𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐚 𝐜𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐠𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢.

𝐀𝐝𝐮𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̆𝐬̧𝐭𝐞, 𝐜𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐭𝐫𝐞𝐢𝐦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚̆. 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝 𝐧𝐮 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢.

 
Reparațiile implică o gamă largă de intervenții:

Intervenții la nivelul anvelopei clădirii:


Pereți exteriori - Sporirea rezistenței termice a pereților exteriori prin izolarea termică la exterior cu un strat termoizolant de 15 cm grosime, vată bazaltică plăci de fațadă, material termoizolant caracterizat de o conductivitate termică de calcul λ calcul maximă de 0.040 W/m. Stratul termoizolant va fi aplicat în sistem ETICS inclusiv protecția acestuia și aplicarea tencuielii exterioare.

Perete exterior către rost închis - În zona rostului închis nu se poate interveni pentru a termoizola în plan vertical peretele, se va etanșa rostul cu profile verticale.
Sporirea rezistenței planșeului peste subsol tehnic zona acces casa scării spații comune - Sporirea rezistenței termice a planșeului peste subsol prin aplicarea la intradosul plăcii subsolului, a unei termoizolații de grosime 10 cm spuma poliuretanică cu o conductivitate termică de calcul, ƛ≤ 0.040 W/(mK), coborârea termoizolației pe pereții subsolului minim 30 cm, în scopul atenuării efectelor punților termice geometrice.

Izolarea termică a fațadei – partea vitrată Înlocuirea tâmplăriei exterioare extistente cu tâmplărie eficientă energetic. Înlocuirea tâmplăriei existente din PVC, aluminiu, lemn cuplata, necorespunzătoare de pe faţade, cu tâmplarie termoizolantă etanșă din PVC cu minim 5 camere de aer și geamuri duble cu strat de Argon; rezistență termică a ramei și sticlei recomandată de 0,77 m2 K/W.

Pentru asigurarea calității aerului interior și evitarea creșterii umidității interioare, tâmplăria va fi prevazută cu fante higroreglabile.

- Închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie PVC pozată pe parapeții laterali, iar panoul frontal va fi un parapet de 90 cm din confecții metalice vopsite: gips carton la interior, și termosistemul cu vată bazaltică plăci de fațadă 15 cm grosime termoizolație.

- Termoizolarea planșeului peste ultimile nivele- terase necirculabile Termoizolarea terasei cu un strat de polistiren expandat EPS 200 grosime 30 cm, precum și desfacerea straturilor existente peste placa de beton a terasei și înlocuirea hidroizolației.

Se va repara intradosul plăcilor balcoanelor care prezintă urme de expulzare a stratului de acoperire a betonului și armături expuse și corodate;
Desfaceri camaridă aparentă existentă;

Desfacere termosistem polistiren existent;

Termoizolare soclu, continuand sub cota terenului pentru a evita realizarea unei punți termice;

Înlocuirea acoperișurilor de peste balcoane cu acoperiș din panou termoizolant cu vată minerală de 15 cm;

Înlocuirea liftului;

Termoizolarea aticului și înlocuirea sortului de tablă aferent acestuia;

Înlocuire chepeng;

Termoizolarea plăcii de beton în consola suport pentru traseele exterioare de instalații de pe latura sudică a blocului, pentru evitarea punții termice;
Înlocuirea măștii de protecție a traseului de instalații exterior adiacent blocului;

Soluţii recomandate pentru instalaţiile aferente clădirii Măsuri la nivelul distribuției agentului termic

- Izolarea termică a conductelor de distribuție din spațiile neîncălzite;

- Înlocuirea în subsolul tehnic a armăturilor montate pe conductele de distribuție care prezintă pierderi de agent termic;

- Montarea robinetelor de golire la baza coloanelor;

- Echilibrarea instalației de distribuție agent termic încălzire – prevederea la branșament a unui pachet format din robinet automat de echilibrare montat pe coloana tur și unul montat pe retur, precum și câte o vana manuală de echilibrare montată la baza fiecarei coloane verticale, pe retur.

- Schimbarea, acolo unde este cazul, a conductelor de distribuție (orizontală și verticală - coloane) a agentului termic și apă caldă de consum, aferente părților comune ale blocului de locuințe;

- Realizarea lucrărilor de rebranşare a clădirii la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a consumatorilor debranșați care nu au optat pentru surse proprii centrale termice murale în apartamente.


Măsuri propuse la instalația de iluminat din spații comune


- Reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuireacircuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
- Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;
- Instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.
Sisteme alternative de producere a energiei electrice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie
- Se propune instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, instalații cu panouri solare fotovoltaice pentru consumul de energie electrică iluminat din spațiile comune.
Măsuri propuse la instalația de ventilare naturală organizată
- Se propune deblocarea, repararea sau curățarea canalelor de ventilare.
- Realizarea de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii