Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon la Neptun Deep

ro

01 Jul, 2020 19:55 1699 Marime text
  • Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon la Neptun Deep
Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, până în prezent fiind semnat un acord de intrare în consorţiu alături de OMV Petrom şi PGNiG, conform Planului Naţional de Investiţii şi Relansare, prezentat miercuri, scrie Agerpres.

"În condiţiile în care Exxon intenţionează să renunţe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află şi OMV Petrom, Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon. Până în prezent s-a semnat un acord de intrare în consorţiu (JBA) alături de OMV Petrom SA şi PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuţii şi negocieri în cadrul consorţiului pentru evaluarea şi stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil", se menţionează în document.

Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, la începutul anului, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, relata, în ianuarie, Reuters.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, preciza atunci că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, "intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare", spunea Spitler.

În luna noiembrie a anului trecut, surse din apropierea acestui dosar au declarat pentru Reuters că participaţia de 50% pe care o deţine Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun Deep ar avea o valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii