Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România şi China, două ţări care „se respectă reciproc, se înţeleg şi se sprijină dintotdeauna” Ziua naţională a Chinei, marcată la Constanţa printr-o recepţie şi o expoziţie de fotografie (galerie foto)

ro

28 Sep, 2013 00:00 1929 Marime text
Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, a organizat vineri seară o recepţie cu prilejul celei de-a 64 aniversări a proclamării Republicii Populare Chineze. Cu acest prilej, reprezentanţi ai administraţiei publice constănţene, ai mediului de afaceri, cultural şi universitar, precum şi alţi oficiali români şi diplomaţi acreditaţi la Constanţa au răspuns invitaţiei consulului general al Chinei de a marca împreună această importantă sărbătoare a poporului chinez.
Anvergura relaţiilor chinezo-române a fost subliniată, în discursul său, atât de diplomatul chinez, cât şi de prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola. În cuvântul de deschidere adresat invitaţilor a făcut atât o incursiune în istoria ţării sale, dar a vorbit şi despre viitorul Chinei, în amplul context internaţional şi în particular în cel al relaţiilor în toate domeniile cu România.

Marea renaştere a naţiunii chineze

„Pe parcursul celor 64 de ani, mai ales în cei 35 de ani de când a aplicat politica de reformă şi de deschidere, China a cucerit un mare succes în diferite domenii. În 2010, China s-a clasat pe locul al doilea în economia mondială. Cu toate acestea, până astăzi, PIB-ul pe cap de locuitor este tot scăzut. Putem spune că Republica Populară Chineză a făcut un mare progres, dar mai are, totuşi, un drum lung de parcurs. (...) Când poporul chinez va sărbători 100 de ani de la proclamarea Republicii, China va fi o ţară mult mai modernă, cu prosperitate, democraţie, civilizaţie şi armonie, realizând marea renaştere a naţiunii chineze. Visul chinez este legat nu numai de ţara noastră, de naţiunea noastră şi de fiecare chinez, ci are legătură strânsă cu pacea, colaborarea şi dezvoltarea mondială”, a spus consului Su Yanwen.
Diplomatul a subliniat faptul că China urmăreşte pe viitor consolidarea colaborării cu diferitele state ale lumii, dar şi extinderea şi ridicarea nivelului de cooperare.

„Made in China” şi vinul de Murfatlar

În ceea ce-i priveşte pe români şi pe chinezi, diplomatul a vorbit ca despre doi „prieteni vechi şi buni”, România şi China fiind două ţări care „se respectă reciproc, se înţeleg şi se sprijină dintotdeauna”, fie că vorbim despre domeniul economic, despre cel politic sau social.
„În România putem găsi uşor în magazine multe produse „made in China” şi în China, din ce în ce mai mulţi oameni au început să consume vinul românesc, de pildă vinul de Murfatlar”, a mai spus diplomatul chinez, punctând totodată faptul că s-a dezvoltat colaborarea dintre oamenii de afaceri români şi chinezi.
„Dragi prieteni, doresc ca noi să mergem umăr la umăr, să întărim colaborarea şi prietenia noastră, ca relaţiile bune de prietenie chinezo-române să fie în favoarea celor două popoare. Ziua de mâine va fi şi mai frumoasă!”, astfel şi-a încheiat intervenţia diplomatul chinez.
La 1 octombrie 1949 s-a proclamat Republica Populară Chineză sau China Nouă, cum îi mai spun chinezii. România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză la numai cinci zile de la proclamare, ceea ce a făcut ca relaţiile diplomatice dintre cele două state să fie foarte bune.
În sala în care a avut loc recepţia oaspeţii au putut admira şi mai multe fotografii ce surprindeau instantanee din viaţa de zi cu zi a chinezilor şi au ascultat muzică tradiţională chineză.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii