România, relații diplomatice Dincolo de plaje- Filipine, între vulnerabilitate geografică și efervescență economică (FOTO)
România, relații diplomatice: Dincolo de plaje- Filipine, între vulnerabilitate geografică și efervescență
12 Jun, 2025 18:43
ZIUA de Constanta
177
Marime text



Această zi este una de mare importanță pentru filipinezi, amintind de lupta pentru libertate și suveranitate. În 12 iunie 1898, Emilio Aguinaldo a proclamat independența Filipinelor, marcând sfârșitul a peste trei secole de dominație spaniolă.
Filipinele reprezintă un stat insular situat în sud-estul Asiei, în zona vestică a Oceanului Pacific. Țara este formată dintr-un arhipelag vast, cuprinzând peste 7.000 de insule, dispuse pe o lungime de aproximativ 1.850 de kilometri de la nord la sud. Datorită acestei forme geografice și a poziționării, Filipinele sunt adesea afectate de fenomene naturale extreme, cum ar fi taifunurile, cutremurele și erupțiile vulcanice.
Teritoriul filipinez este împărțit în trei regiuni geografice majore
Teritoriul filipinez este împărțit în trei regiuni geografice majore: Luzon, care include capitala Manila și este cea mai mare insulă; Visayas, o zonă centrală compusă din mai multe insule medii; și Mindanao, cea de-a doua insulă ca mărime, aflată în sud. Relieful este predominant muntos, cu lanțuri muntoase și numeroși vulcani activi, mulți dintre ei fiind parte a așa-numitului „Inel de Foc al Pacificului”, o zonă caracterizată de o intensă activitate seismică și vulcanică. Cel mai înalt vârf este Mount Apo, aflat în Mindanao, cu o altitudine de aproape 3.000 de metri.
Clima este tropicală, umedă și fierbinte pe tot parcursul anului, dar se manifestă în două anotimpuri distincte: sezonul uscat, care durează din noiembrie până în aprilie, și sezonul ploios, din mai până în octombrie. Această climă este influențată de musoni, în special de Habagat (musonul de sud-vest), care aduce ploi torențiale, și Amihan (musonul de nord-est), care aduce vânturi mai răcoroase și aer mai uscat. Filipinele sunt lovite în medie de aproximativ 20 de taifunuri pe an, unele dintre ele cauzând distrugeri majore.

Populația țării este de peste 110 milioane de locuitori
Populația țării este de peste 110 milioane de locuitori, ceea ce face din Filipine unul dintre cele mai populate state ale lumii și al treilea cel mai populat stat insular, după Indonezia și Japonia. Densitatea populației este ridicată, în special în zonele urbane, cum este regiunea metropolitană Manila. Demografic, Filipinele sunt o națiune tânără, cu o medie de vârstă scăzută, și cu un ritm de creștere naturală încă ridicat.
Limba națională este filipineza, derivată din limba tagalog, însă alături de aceasta, limba engleză are statut oficial și este folosită în administrație, educație, justiție și afaceri. Țara este, astfel, una dintre cele mai mari comunități anglofone din lume, în ciuda faptului că nu este o fostă colonie britanică.
Religia dominantă este creștinismul, în special catolicismul romano, Filipinele fiind singura țară majoritar catolică din Asia. Aproximativ 80% dintre locuitori sunt romano-catolici, iar alte confesiuni creștine (precum protestanții și ortodocșii) sunt de asemenea prezente. În sudul țării, în regiunea Mindanao, există și o minoritate musulmană semnificativă.
Filipine- o republică prezidențială democratică
Din punct de vedere politic, Filipine este o republică prezidențială democratică, condusă de un președinte ales prin vot universal. Sistemul politic și instituțiile statului au fost influențate de fosta colonizare americană. Filipinele au fost colonizate de Spania timp de peste 300 de ani (din secolul al XVI-lea până la sfârșitul secolului XIX), iar apoi au devenit teritoriu american, până când și-au obținut independența în 1946.
Economia este în curs de dezvoltare și are o bază mixtă: agricultură, servicii, industrie și o importantă diasporă care trimite anual miliarde de dolari în țară. Unul dintre cele mai importante sectoare economice este cel al serviciilor externalizate (BPO – business process outsourcing), unde Filipinele concurează cu India în atragerea companiilor internaționale. Agricultura are încă un rol semnificativ, în special în zonele rurale, dar contribuie mai puțin la PIB. Turismul este de asemenea un sector promițător, având în vedere peisajele spectaculoase, plajele tropicale și biodiversitatea marină.

În ciuda dezvoltării economice din ultimele decenii, Filipinele se confruntă cu numeroase provocări: inegalități sociale, corupție, infrastructură deficitară și conflicte armate locale, în special în regiunea Mindanao, unde grupări separatiste și islamiste activează de ani buni.
În concluzie, Filipinele sunt o țară complexă și diversă, cu o identitate puternică și influențe istorice multiple – asiatice, spaniole și americane. Geografia spectaculoasă și bogăția culturală o fac un spațiu aparte în Asia de Sud-Est, cu un potențial economic și turistic semnificativ, dar și cu dificultăți interne care încă așteaptă soluții pe termen lung.
România și Republica Filipine au stabilit relații diplomatice, la nivel de ambasadă, la 28 februarie 1972
România și Republica Filipine au stabilit relații diplomatice, la nivel de ambasadă, la 28 februarie 1972. Ambasada României la Manila a fost deschisă în luna februarie 1975, iar Ambasada R. Filipine la București, în luna martie 1975. În septembrie 2012, R. Filipine a decis închiderea ambasadei de la București, relațiile diplomatice cu România fiind acoperite de Ambasada R. Filipine la Budapesta
La 21 iunie 2024 a avut loc deschiderea Consulatului Onorific al Filipine la Brașov, condus de consulul onorific Andreas Simon Maurer. Președintele României a efectuat o vizită oficială în R. Filipine, în anul 2002.
Ministrul afacerilor externe al României a vizitat Filipine în anul 1992, iar omologul filipinez a vizitat România în 1997.
.jpg)
Schimburi parlamentare
Vizite la nivel de președinte al Senatului au fost în anii 1996, 2001, 2003 (vizite în România), 2001 (vizită în Filipine). Președintele Camerei Deputaților din România a vizitat Filipine în 1994 și 2005. Președintele Camerei Deputaților din Filipine a vizitat România în 2006.
Consultări pe linia ministerelor afacerilor externe din cele două țări au avut loc la București, în anii 1991, 1994, 1999, 2007 (ianuarie) și 2014, 2023, iar la Manila în anii 1991, 1996 și 2002.
Secretarul de stat Monica Gheorghiță a avut o întrevedere cu subsecretarul pentru afaceri externe Jose Luis Montales, din Filipine, la 21 noiembrie 2017, în marja celei de-a 13-a Reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din statele ASEM (Nay Pyi Taw, 20-21 noiembrie 2017).
La 8 februarie 2022, secretarul de stat Cornel Feruță a avut o rundă de convorbiri în format virtual cu subsecretarul pentru afaceri externe Maria Theresa P. Lazaro.
La 13 martie 2023 , secretarul de stat Traian Hristea a avut consultări bilaterale cu omoloaga sa, subsecretar de stat pentru afaceri externe Maria Theresa P. Lazaro.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut la 20 septembrie 2023, în marja celei de-a 78-a sesiuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe PH, Enrique Manalo. Cei doi oficiali s-au reîntâlnit la Bruxelles, în marja reuniunii UE-ASEAN, la 2 februarie 2024.
Relații economice
În anul 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu PH a fost de 79,79 milioane USD, din care export de 22,88 milioane USD și import de 56,91 milioane USD, soldul fiind de -34,03 milioane USD în defavoarea României. PH este al 14-lea partener comercial al României din regiunea Asia-Oceania, deținând o pondere de 0,52% în totalul comerțului României cu țările din această zonă geografică și, respectiv, o pondere de 0,03% în totalul comerțului exterior al României.
Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care deţin paşapoarte simple sau paşapoarte simple temporare nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul Republicii Filipine pentru o perioadă de şedere de maximum 30 de zile, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:dețin un pașaport a cărui valabilitate depăşește cu cel puţin 6 luni perioada şederii în Filipine;dețin un bilet de călătorie pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru o altă ţară de destinaţie, cu excepția soților străini și/sau a copiilor cetățenilor filipinezi, care călătoresc cu aceștia; s-au înregistrat în sistemul eTravel (https://etravel.gov.ph/) cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în țară.
Fac excepție de la această regulă personalul diplomatic și persoanele aflate în întreținerea acestora, demnitarii și membrii delegației acestora, deținătorii de vize 9e și deținătorii de pașapoarte diplomatice și oficiale/de serviciu.
Adrese utile
Ambasada Republicii Filipine
București
Tel: 0733 486 397
Email: bucharest.pe@dfa.gov.ph
-----
Dl. Siegfred T. MASANGKAY
Însărcinat cu afaceri a.i. (23 august 2024)
Secretar II
Notă: Lista Corp Diplomatic a fost actualizată în martie 2025.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: wikipedia, unsplash.com
Citește și:
România, relații diplomaticeSuedia sărbătorește Ziua Națională astăzi, 6 iunie. Condiții de intrare și regim de ședere (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii