Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezervația Biosferei Delta Dunării Se refac zonele de cuibărit de pe Insula Ceaplace. Primii pelicani creți au venit

ro

03 Feb, 2021 16:23 1545 Marime text
  • Colonia de pe Insula Ceaplace, una dintre zonele strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, se numără printre cele mai importante zone de reproducere a pelicanilor creți.
  • Zona este continuu monitorizată și până în prezent au fost observate primele 80 de exemplare de pelican creț sosite în colonie.
Ca la începutul fiecărui an, mai întâi pelicanii creți, apoi pelicanii comuni revin la zonele de cuibărit preferate din Delta Dunării.

Colonia de pe Insula Ceaplace, una dintre zonele strict protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, se numără printre cele mai importante zone de reproducere din Europa pentru această specie datorită poziției mai izolate care oferă o excelentă protecție pentru juvenili și o întinsă zonă de hrănire pentru adulți.

Însă insula are o suprafață și o înălțime redusă și, în fiecare iarnă, se deteriorează din cauza acțiunii de eroziune a vântului, valurilor și a gheții, iar cantitatea naturală de stuf disponibilă este prea mică în comparație cu numărul de păsări ce revin aici an de an.

De aceea, și anul acesta, inspectorii ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au efectuat o acțiune de consolidare a zonelor de cuibărit de pe insulă, prin transportarea și aranjarea a unor cantități suplimentare de stuf, pentru a oferi păsărilor materialul de construcție necesar.

Zona este continuu monitorizată și până în prezent au fost observate primele 80 de exemplare de pelican creț sosite în colonie.

La ora actuală pelicanii comuni cuibăresc într-o singură colonie de pe teritoriul RBDD – zona strict protejată Roșca-Buhaiova- cea mai mare colonie cuibăritoare din Europa, iar pelicanii creți cuibăresc în 5 locații (unele sporadic) de pe cuprinsul RBDD și în una din afara Rezervației.

În perioada 2005-2009, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Royal Society for the Protection of Birds, a desfășurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creț din Delta Dunării”. Obiectivul proiectului a fost menținerea efectivelor și protecția populației de Pelican creț din Delta Dunării.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii