Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 18 06 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relații diplomatice 10 iunie 2025. Ziua Portugaliei, a Comunităţilor portugheze şi a poetului Luís de Camões (FOTO+VIDEO)

ro

10 Jun, 2025 13:55 358 Marime text
Porto District; Foto: Pexels





Republica Portugheză sărbătorește astăzi, 10 iunie 2025, Ziua Națională, a Comunităţilor portugheze şi a poetului Luís de Camões.
 
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Portugheză este E.S. Daniela Anda Grigore-Gîtman, din aprilie 2024.
 
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Portugaliei în România este E.S. Paulo Cunha Alves , din ianuarie 2023. Jonas Sumares este consilier, din 13 aprilie 2022.
 
Relațiile diplomatice cu România
 
În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țara noastră și Republica Portugheză, fostul președinte Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer lui João Titterington Gomes Cravinho, ministrul afacerilor externe, Republica Portugheză.

  
O scurtă trecere prin istoria portugheză
  
Lusitania, provincie a Imperiului Roman, este cucerită în anii 711-718 de arabi. În timpul „Reconquistei” (sec.9-13), pe teritoriul eliberat de sub dominaţia arabă ia fiinţă, în 1095, comitatul Portugaliei, iar în 1139 regatul independent portughez. Statul se fondează în 1413.
 
La începutul secolului XVI, Portugalia devine o mare putere maritimă, punând bazele unui imperiu colonial. Între 1580 şi 1640, Portugalia este anexată de către Spania.
 
Secolul XIX este marcat de luptele dintre liberali (republicani) şi conservatori, care dau naştere la frecvente tulburări sociale. În 1910 este abolită monarhia, iar Portugalia se proclamă republică. Lovitura de stat militară din 1926 deschide calea dictaturii lui António de Oliveira Salazar. În 1949, Portugalia devine membru fondator al NATO. În 1974, in urma „Revoluţiei Garoafelor Roşii”, succesorii lui Salazar sunt înlăturaţi şi se deschide calea reinstaurării democraţiei. În acelaşi an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare şi suveranitate. În 1986, Portugalia este admisă în Comunităţile Europene, ulterior UE.
 

 
Informații geografice
 
Teritoriul Portugaliei include o zonă din Peninsula Iberică (denumită de majoritatea portughezilor continentul) și două arhipelaguri din Oceanul Atlantic: Insulele Madeira și Azore. 


Sursa foto: Wikipedia
 
 
Portugalia continentală⁠ este divizată de râul său principal, Tagus, care curge din Spania și se varsă în Atlantic prin Estuarul Tagus, la Lisabona. Peisajul nordic este muntos spre interior, cu mai multe platouri crestate de văi de râuri, în timp ce spre sud, inclusiv în regiunile Algarve și Alentejo, este caracterizat prin șesuri. Cel mai înalt vârf al Portugaliei este Muntele Pico de pe Insula Pico din Azore. Acest vechi vulcan, cu o altitudine maximă de 2.351 m este un simbol reprezentativ al Azorelor, în timp ce Serra da Estrela de pe continent (cu vârful la 1.991 m peste nivelul mării) este o atracție sezonieră importantă pentru schiori și entuziaștii sporturilor de iarnă.

Arhipelagurile Madeira și Azore sunt împrăștiate în Oceanul Atlantic: Azorele sunt niște culmi ale dorsalei Atlantice la o triplă intersecție tectonică, iar Madeira sunt vârfurile unei creste submarine produsă de geologia unui punct fierbinte tectonic. Geologic, aceste insule sunt formate prin evenimente vulcanice și seismice. Ultima erupție vulcanică terestră a avut loc în 1957–58 (Capelinhos⁠) și sporadic au loc cutremure minore, de obicei de intensitate redusă.
 
Capitala este la Lisabona şi principalele oraşe sunt Porto, Setubal, Braga, Coimbra, Evora, Aveiro, Faro.

Lisabona; Foto: Pexels


 
Portugalia are un teritoriu în suprafață de 92.152 km², împărțit în18 districte continentale şi 2 regiuni autonome (Madeira şi Azore).
 
Forma de guvernământ a țării este republică semi-prezidențială. Şeful statului este Marcelo Rebelo de Sousa (din 9 martie 2016, la 24 ianuarie 2021 a fost ales pentru un nou mandat de 5 ani, în urma alegerilor din 9 martie 2021). Șeful executivului este António Luís Santos da Costa (António Costa), din 26 noiembrie 2015, în prezent exercitând al treilea mandat în această calitate, asumat în martie 2022.
 
Adunarea Republicii (Parlamentul unicameral portughez) are un total de 230 locuri. Aşadar, majoritatea absolută care trebuie formată pentru a susţine Executivul este de 116 mandate.
 
Limba oficială este portugheza.
 
Religie și caracter etnic
 
Populația  de 10.467.366 locuitori pe care o deține în prezent a fost relativ omogenă de-a lungul majorității istoriei sale. O religie unică (romano-catolicismul) și o limbă unică au contribuit la această uniformitate etnică și națională, mai ales după expulzarea maurilor și evreilor.
 
Mai multe dintre aceste minorități au rămas însă în Portugalia, cu condiția convertirii la catolicism, cei care au acceptat aceste condiții fiind denumiți după aceea Mouriscos⁠ și Cristãos Novos (creștini noi, sau foști evrei). Un număr mic al foștilor evrei au continuat să practice iudaismul rabinic în secret de-a lungul multor generații Portughezii autohtoni sunt un grup etnic iberic, a căror descendență este foarte similară cu alte popoare mediteraneene⁠ din Europa de Vest și de Sud, în particular cu spaniolii, și unii francezi și italieni din unele zone cu care împart aceeași descendență, istorie și o proximitate culturală.

Sursa foto: Pexels



 
Conform recensământului din 2011, 81.0% din populația portugheză este romano-catolică. Țara are și mici comunități protestante, mormone, musulmane⁠, hinduse⁠, Sikh⁠, ortodoxe, de martori ai lui Iehova, Credința Bahá'í, budiste, iudaice și spiritiste. Influențele din partea religiilor tradiționale africane și chinezești se simt și ele printre mulți oameni, mai ales în domeniile legate de medicina tradițională chinezească sau practica vracilor africani. Circa 6,8% din populație s-a declarat fără religie, și 8,3% nu au dat răspuns despre religia lor.
 
 
Finanțele – o țară dezvoltată și cu venit mare
 
 
Portugalia este o țară dezvoltată și cu venit mare, al cărui PIB pe cap de locuitor era în 2014 78% din media UE27 – în creștere față de 76% în 2012. La sfârșitul lui 2016, PIBul Portugaliei ajunsese la 30.612 de dolari pe cap de locuitori, conform raportului OCDE. Moneda Portugaliei este euro, care a înlocuit escudoul portughez, iar țara a fost unul dintre membrii fondatori ai zonei euro.
 
De la Revoluția Garoafelor din 1974, care a culminat cu sfârșitul uneia dintre cele mai notabile faze de expansiune economică⁠ din istoria Portugaliei (începând cu anii 1960), a avut loc o importantă schimbare în creșterea economică anuală. După anii 1990, modelul de dezvoltare economică pe baza consumului⁠ a fost modificat treptat către un sistem concentrat pe exporturi, investiții private și dezvoltarea sectorului de înalte tehnologii.
 
Raportul Global al Competitivității⁠ pe 2014–2015, publicat de Forumul Economic Mondial, punea Portugalia pe locul al 36-lea pe indicele economic, o creștere abruptă de pe poziția a 51-a unde se afla în 2013–2014.
 
Regiunea Alentejo este cunoscută ca „grânarul Portugaliei, aici cultivându-se cel mai mult grâu și cel mai mult stejar de plută. Agricultura în Portugalia⁠ se bazează pe unități mici și mijlocii, împrăștiate și aflate în proprietatea unor familii. Sectorul include și o parte de agrobusinessuri⁠ mai mari, orientate pe export, care practică agricultura intensivă. Țara produce o gamă largă de produse agricole și animaliere, între care tomate, citrice, legume verzi⁠, orez, porumb, grâu, orz, măsline,  oleaginoase,  fructe cu coajă de lemn, cireșe⁠, afine⁠, struguri de masă⁠, ciuperci comestibile, lactate, carne de pasăre și de vită.
 
La sfârșitul anilor 1970, creșterea economică rapidă⁠ a Portugaliei condusese la o creștere a consumului și la achiziția de noi automobile, ceea ce a stabilit transporturile ca destinație prioritară a investițiilor de stat. În anii 1990, din nou, după ce a aderat la Comunitatea Economică Europeană, țara a construit multe noi autostrăzi. Astăzi, țara are o rețea de drumuri de 68.732 km, dintre care aproape 3.000 km fac parte dintr-un sistem de 44 de autostrăzi.
 
Cultură și personalități marcante ale Portugaliei
 
Portugalia și-a dezvoltat o cultură specifică, influențată de diferitele civilizații care au traversat Mediterana și continentul european, sau au fost introduse în timpul Epocii Descoperirilor Geografice.
 
Arhitectura tradițională este specifică, și cuprinde stitlul manuelin⁠, denumit și „gotic târziu portughez”, un stil somptuos de ornamentație arhitecturală din primele decenii ale secolului al XVI-lea. O interpretare de secol al XX-lea a arhitecturii tradiționale, stilul portughez suav⁠, apare mai ales în marile orașe, în special Lisabona. Portugalia modernă a dat lumii arhitecți celebri, ca Eduardo Souto de Moura⁠, Álvaro Siza Vieira (ambii laureați ai Premiului Pritzker) și Gonçalo Byrne.
 
De asemenea, cinematografia portugheză⁠ are o tradiție îndelungată, datând de la nașterea acestui mediu la sfârșitul secolului al XIX-lea. Regizori portughezi de film, ca Arthur Duarte⁠, António Lopes Ribeiro⁠, António Reis⁠, Pedro Costa⁠, Manoel de Oliveira, João César Monteiro⁠, Edgar Pêra⁠, António-Pedro Vasconcelos⁠, Fernando Lopes⁠, João Botelho⁠ și Leonel Vieira⁠, sunt printre cei mai cunoscuți. Actori portughezi celebri sunt Joaquim de Almeida⁠, Nuno Lopes⁠, Daniela Ruah⁠, Maria de Medeiros⁠, Diogo Infante⁠, Soraia Chaves⁠, Ribeirinho⁠, Lúcia Moniz⁠, și Diogo Morgado.
 
Literatura portugheză modernă este reprezentată de autori ca Almeida Garrett, Camilo Castelo Branco, Eça de Queirós, Fernando Pessoa, Sophia de Mello Breyner Andresen⁠, António Lobo Antunes și Miguel Torga. Aventurierul și poetul Luís de Camões (c. 1524–1580) a scris poemul epic Os Lusíadas⁠ (Lusiadele), sub influența Aeneidei lui Virgil.[
 
Deosebit de popular și respectat este José Saramago, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură din 1998.
 
Muzica ocupă un loc foarte important în cultura Portugaliei. Fado este muzica tradițională a Portugaliei,  o muzică urbană melancolică originară din Lisabona, asociată de obicei cu chitara portugheză și cu „saudade”
 
Pe plan internațional, artiști notabili ai genului sunt Amália Rodrigues, Carlos Paredes⁠, José Afonso⁠, Mariza, Carlos do Carmo⁠, António Chainho⁠, Mísia⁠, și Madredeus⁠.
 
Sursa foto: Wikipedia

 
În domeniul muzicii clasice, Portugalia este reprezentată de numele unor pianiști ca Artur Pizarro⁠, Maria João Pires⁠, Sequeira Costa⁠, al violoniștilor Carlos Damas, Gerardo Ribeiro⁠ și în trecut de marea violoncelistă Guilhermina Suggia⁠. Compozitori notabili au fost José Vianna da Motta⁠, Carlos Seixas⁠, João Domingos Bomtempo⁠, João de Sousa Carvalho⁠, Luís de Freitas Branco⁠ și discipolul său Joly Braga Santos⁠, Fernando Lopes-Graça⁠, Emmanuel Nunes⁠ și Sérgio Azevedo⁠
 
 
Totodată, Portugalia are și o bogată istorie în pictură⁠. Primii pictori cunoscuți datează de la începutul secolului al XV-lea – ca Nuno Gonçalves – în contextul perioadei gotice târzii. În timpul picturii Renașterii Portugheze, pictura a fost influențată de cea nord-europeană. În perioada barocă, cei mai prolifici pictori au fost Joana d'Obidos și Vieira Lusitano. José Malhoa, cunoscut pentru opera sa, Fado, și Columbano Bordalo Pinheiro (care a pictat portretele lui Teófilo Braga și Antero de Quental) sunt de referință pentru pictura naturalistă.
 
 
Ca o atestare a bogăției culturale și frumuseții țării, patrimoniul mondial UNESCO cuprinde nu mai puțin de 16 obiective din Portugalia, printre care se regăsește și celebrul gen muzical, fado.
 
Sursa foto: Wikipedia


Iată lista mai jos cu toate obiectivele portugheze ce au intrat în patrimoniul mondial UNESCO.
 
  • Centrul „Angra do Heroísmo” de pe insula Terceira (Azore)
  • „Mănăstirea Jerónimos” și „Turnul Belém” din Lisabona
  • Mănăstirea Batalha
  • Cetatea Templierilor din Tomar
  • Centrul vechi istoric din Évora
  • Mănăstirea Alcobaça
  • Peisajul cultural din Sintra
  • Centrul vechi istoric din Porto
  • Situl de artă rupestră preistorică din Valea Côa
  • Pădurea de lauri "Laurisilva" de pe insula Madeira
  • Regiunea viticolă Douro
  • Centrul vechi istoric din Guimarães
  • Peisajul viticol de pe insula Pico
  • Genul muzical popular urban Fado
  • Vechiul oraș fortificat Elvas
  • Universitatea din Coimbra 
 
Adrese utile
 
Ambasada Republicii Portugheze se află pe Strada Paris nr. 55, Sector 1, 011815 București
 
Tel: 021 230 41 36
 
Email: bucareste@mne.pt Web: https://www.bucareste.embaixadaportugal.mne.pt
 
Program de lucru: luni - vineri 08.00-12.30; 13.30-16.00
 
Secţia Consulară Tel: 021 230 41 18 Email: sconsular.bucareste@mne.pt
 
Program de lucru cu publicul: luni - joi 09.30-12.30.
 
Ambasada României în Republica Portugheză este situată pe Rua de Sao Caetano a Lapa 5, 1200-828,  Lisabona.
Web: http://lisabona.mae.ro
 

Citește și
30 mai, Ziua Statalității Croate. Croația, țara celor peste o mie de insule, un amestec de sfere culturale diferite
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii