Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Racordarea gratuită la curent și gaze. Cum au stabilit parlamentarii să se facă rambursarea cheltuielilor clienților casnici

ro

22 Jul, 2022 10:15 3862 Marime text
 foto: Pexels

Clienții casnici ce doresc să se racordeze la rețeaua de energie electrică sau gaze naturale pot face asta în mod gratuit, după cum a fost stabilit în urmă cu doi ani. Pe de altă parte, acum câteva luni s-a stabilit că cei ce suportă din propriul buzunar costurile cu branșarea la energia electrică își vor recupera banii de la operatorul de distribuție, dar nu fusese stabilit un termen clar pentru asta. 
 
Potrivit Legii nr. 248/2022, recent promulgată de către Președintele României, se stabilește un termen concret pentru obligația operatorului de distribuţie a curentului electric de a rambursa clienților finali costurile cu lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului, până la o valoare medie a unui branşament, în cazul în care ei sunt cei ce au suportat aceste costuri.
 
Concret, termenul în care vor trebui să primească banii pe branșamentul la rețeaua electrică de joasă tensiune cei ce au suportat aceste costuri este de cinci ani. Pe lângă clienții casnici, de rambursarea sumelor cheltuite cu racordarea la rețeaua de joasă tensiune vor beneficia și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și instituțiile publice.
 
Valorile medii utilizate de operatorul de distribuție pentru rambursarea solicitanților clienți casnici a contravalorii lucrărilor de proiectare și execuție a unui branșament sunt stabilite de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 23/2022 și sunt următoarele:
 
Tipul instalației de racordare Valoare fără TVA
(lei/ bucată)
Branșamente: fără priză de pământ
branșament monofazat aerian 1.340
branșament monofazat subteran din LEA sau branșament monofazat mixt (aerian + subteran) 2.060
branșament monofazat subteran din firidă 1.820
branșament trifazat aerian 1.460
branșament trifazat subteran din LEA sau branșament trifazat mixt 2.430
branșament trifazat subteran din firidă 2.060
 
“Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și instituțiilor publice, inclusiv proiectarea, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE”, se stipulează în legislație.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii