Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care asigură reprezentarea minorităților în CNSAS

ro

07 May, 2024 18:33 566 Marime text





 
  • Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 189 de voturi "pentru" şi 54 "împotrivă", un proiect legislativ care modifică articolul 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 în sensul asigurării reprezentării minorităţilor naţionale în Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Deputatul AUR Alin Coleşa a criticat, în plen, proiectul iniţiat de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, potrivit Agerpres.

"Proiectul are minusuri majore. În primul rând, se propune creşterea numărului de membri din CNSAS, de la 11 la 13, justificându-se faptul că şi minorităţile au dreptul la un membru. (...) Se face o discriminare pozitivă a minorităţii în detrimentul majorităţii. (...) Se face o cumpărare a votului grupului minorităţilor de către majoritatea parlamentară. (...) Sunt foarte multe motive pentru a vota contra acestei iniţiative legislative", a susţinut Coleşa.


În replică, iniţiatorul proiectului, deputatul Ovidiu Ganţ, a respins afirmaţiile reprezentantului AUR, reproşându-i "neînţelegerea situaţiei" şi o "absolută rea-voinţă" la adresa grupului minorităţilor.

"Am ascultat cu consternare luarea de cuvânt a reprezentantului AUR. Resping în mod hotărât şi cu deosebită scârbă afirmaţia că grupul minoritar al minorităţilor naţionale poate fi cumpărat, ca să citez. Nu numai că dovedeşte neînţelegerea situaţiei, dar dovedeşte şi o absolută rea-voinţă la adresa grupului nostru parlamentar. Neînţelegerea noţiunii de discriminare descalifică vorbitorul, care se face că nu înţelege sau poate chiar nu înţelege situaţia reală. De fapt, pe fond, 95% din documentele care relevă poziţionarea regimului comunist în raport cu problematica Holocaustului se regăsesc în fondul CNSAS. Aceasta este raţiunea pentru care am propus acest proiect de lege. Chestiunea în cauză priveşte întreaga societate românească, nu numai grupurile parlamentare mari sau mici. Deci, nu e o chestiune de mărime, e o chestiune de substanţă, pentru că acea activitate la care se referă CNSAS a privit, în mod tragic, şi situaţia minorităţilor naţionale din România, în speţă, cea evreiască, ca să nu mă refer şi la cea germană sau la altele", a explicat Ganţ.


Liderul grupului USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, a condamnat xenofobia şi naţionalismul, "care niciodată nu au dus la ceva bun", însă a subliniat că nu poate fi de acord cu un proiect care propune creşterea aparatului bugetar.

"Xenofobia şi naţionalismul niciodată nu au dus la ceva bun. (...) Suntem un exemplu pentru toată Europa de reprezentare a minorităţilor în Parlament. (...) Noi suntem nişte oameni liberali care credem în democraţie, credem că fiecare etnie, fiecare minoritate trebuie corect reprezentată. Pe fond, noi, la USR, ne-am opus întotdeauna creşterii aparatului bugetar, pentru că e o problemă reală în România. (...) Nu o să fim niciodată, pe niciun proiect, de acord cu creşterea aparatului bugetar, mai ales în condiţiile în care vedem cum arată bugetul României. Ca să fiu foarte clar şi pe forma acestui proiect", a spus Moşteanu.


Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii (Pl-x 261/2024) urmează să fie supusă dezbaterii şi votului în plenul Senatului, în calitate de for decizional în acest caz.
 
 
 Citește și
 Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii