Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Internațional de Scenografie, desfășurat la Castrul Roman din Ovidiu

ro

05 Sep, 2023 10:08 933 Marime text
Programul Internațional de Scenografie se desfășoară la Castrul Roman din Ovidiu în perioada 1-10 septembrie 2023, și se va încheia pe 9 septembrie cu TIME SHIFT GALA, un eveniment unic dedicat vernisării instalațiilor de artă create în cadrul celei de-a doua ediții a programului.

International Program in Scenography este un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație pentru artiști provenind din medii culturale diferite, care colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local.

Anul acesta, au fost selectați în program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franța), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Paweł Dobrzycki (Polonia). Mai multe detalii găsiți în prezentarea atașată.

Time Shift Gala este un eveniment de vernisare a instalațiilor realizate în timpul atelierelor din cadrul International Program in Scenography, la care se vor adăuga o serie de lucrări invitate și un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci.

Evenimentul va fi prezentat de Pavel Bartoș.

Gala reprezintă în același timp o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut și Prezent, între Istorie și Creație, între Clasic și Modern. Într-o lume în care granițele culturale se estompează, este vital să creăm spații și contexte în care artiști din diferite colțuri ale lumii pot interacționa și îmbogăți patrimoniul cultural local cu noi perspective. Cu această ocazie, vechiul Castru Roman capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane.

Prin această inițiativă, se urmărește nu doar să se aducă în prim-plan tineri artiști talentați, ci și să se reafirme importanța dialogului intercultural într-un cadru care celebrează simultan istoria și diversitatea. Este o oportunitate unică de a experimenta cum pot coexista și chiar se pot amplifica reciproc, trecutul și prezentul, într-un limbaj artistic universal.

Citește și:
Licitații publice. Primăria Ovidiu a lansat în SEAP proiectul pentru asfaltarea drumurilor centrale din localitate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii