Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Prietenii prietenilor mei sunt prietenii mei" Firma finei lui Nicuşor a consolidat, pe bani publici, Muzeul de Istorie din Constanţa (galerie foto)

ro

19 Apr, 2012 01:17 5433 Marime text
cap_2.jpgProiectul de consolidare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa a fost finalizat. Ieri a avut loc conferinţa finală „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa Cod SMIS 3856". Este vorba despre Proiectul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa Prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul major de intervenţie 5.1 - „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe".

Valoarea totală a proiectului este de 10.991.048,61 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă FEDR ajunge la 7.270.053,57 lei, asistenţa financiară nerambursabilă din bugetul naţional la 1.040.669,96 de lei, în vreme ce participarea beneficiarului, adică a Consiliului Judeţean Constanţa, este de 2.680.325,66 lei. Durata de implementare a proiectului a fost de 25 de luni, respectiv 26 martie 2010 - 25 aprilie 2012.

Ce a presupus, concret, proiectul de consolidare? Este vorba despre introducerea unor pereţi structurali de beton armat, pe toată înălţimea clădirii. Un viitor proiect de reabilitare a acestei instituţii de cultură nu putea avea loc fără implementarea acestui proiect de consolidare a clădirii. Prezent la eveniment, directorul MINA Constanţa, Gabriel Custurea, a declarat că finalizarea proiectului de consolidare a clădirii muzeului este un moment fericit: „E o fericire că se acordă importanţă patrimoniului, moştenirii noastre".

Cei vechi şi noi. Plus Cilibia

 

Până acum, toate bune şi frumoase. Mai rar un proiect care să vizeze cultura - realmente cultura! -, la care Consiliul Judeţean Constanţa să pună, cu entuziasm, umărul. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, prezent la conferinţa de lansare, a precizat că finalizarea consolidării muzeului „este un moment important", asta pentru că ea înseamnă „relansarea reabilitării Peninsulei Constanţa". Mai marele CJC a lăudat judeţul Constanţa pentru că se luptă pentru atragerea fondurilor europene, dar a criticat guvernele de după 1 ianuarie 2007 pe motiv că acestea au făcut posibil ca doar 20% din banii negociaţi de România cu UE pentru proiecte să fie disponibili. Constantinescu pare să fi uitat că PSD a fost partener, pentru un an, într-unul dintre aceste guverne de după 1 ianuarie 2007.

Ceea ce este însă interesant de remarcat este numele constructorului din acest proiect: Asocierea SC Mara Construct SRL şi SC Petroconst SA. Cine sunt Mara şi Petroconst? Ei bine, firme cu tradiţie în câştigarea contractelor derulate pe bani publici în judeţul Constanţa.

consolidare_-_nunta_ciocoiu.jpg

SC Mara Construct SRL este firma finei de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC Constanţa. Unic asociat în firmă este Maria Cătălina Lăpăduş, fostă Căpăţână. Maria Cătălina Lăpăduş este fiica Sandei Ciocoiu, vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, şefa Conpress Grup, cunoscută drept unul dintre oamenii de încredere ai tandemului Mazăre - Constantinescu. Familia Sanda şi Gheorghe Ciocoiu a fost implicată în Mara Construct până în primăvara anului trecut, atunci când, potrivit Monitorului Oficial 1856 din 29 aprilie, Sanda Ciocoiu, unic asociat, i-a cesionat fiicei sale părţile sociale ale firmei. Gheorghe Ciocoiu, tatăl vitreg al Mariei Cătălina, s-a retras din funcţia de administrator al societăţii, locul său fiind luat de Constantin Dima. Licitaţiile câştigate de-a lungul timpului de Mara Construct la Consiliul Judeţean Constanţa depăşesc, în total, suma de 10 milioane de lei.

Constructorul - partener, SC Petroconst SA, este, de asemenea, una dintre societăţile apropiate atât administraţiei publice locale, cât şi administraţiei judeţene. Amintim aici faptul că societatea a obţinut de la municipalitate contractul „Execuţia lucrărilor de construcţii aferent obiectivului de investiţii Pasarela Mamaia, inclusiv serviciul de proiectare PAC, PT+CS+DDE", contract a cărui valoare ajungea la 3.860.219 lei fără TVA. Directorul şi unul dintre administratorii SC Petroconst SA este Dumitru Cilibia. Cilibia este, de asemenea, asociat în Allclas SRL, alături de fostul viceprimar şi, de asemenea, fost ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi. Acelaşi Cilibia este asociat şi în Aqualand SA, societatea care administrează parcul de distracţii Aqua Magic, printre fondatorii căreia s-a numărat controversatul Basarab Popa, vărul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marius 19 Apr, 2012 10:32 Foarte bine ca s-a facut... cine credeti ca trebuia sa faca consolidarea ? Ziua de Constanta?