Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

ro

07 Feb, 2024 14:20 519 Marime text
  • Apartenenţa deplină a României la Spaţiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, cât mai curând va întări considerabil Uniunea şi securitatea Uniunii şi va înlesni coeziunea şi cooperarea între noi.

Apartenenţa deplină a României la Spaţiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, cât mai curând va întări considerabil Uniunea şi securitatea Uniunii şi va înlesni coeziunea şi cooperarea între noi, a declarat miercuri, la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Iată declarația integrală a acestuia:

„Mulțumesc foarte mult, doamnă Președinte! Roberta, îți mulțumesc pentru această invitație, de abia aștept această discuție. Dați-mi voie, de la bun început să mulțumesc pentru dialogul foarte bun pe care l-am avut întotdeauna!

Mă aflu aici, la Parlamentul European, la invitația doamnei Președinte Metsola, pentru a participa la dezbaterea „This is Europe” și pentru a avea un dialog cu membrii Parlamentului European pe temele europene care ne preocupă pe toți acum în prag de alegeri europene.

Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna Președinte, întodeauna avem discuții foarte bune și, evident, i-am mulțumit pentru srpijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în spațiul Schengen.

Apartenența deplină a României la spațiul Schengen, inclusiv – evident - cu frontierele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea și securitatea Uniunii și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi.

Am discutat despre prioritățile de pe agenda europeană în această perioadă foarte importantă, când ne pregătim pentru alegerile europarlamentare.

Ne pregătim, de asemenea, pentru decizii cu impact pe termen lung pentru viitorul nostru ca Uniune, inclusiv adoptarea noii Agende Strategice, vorbim despre extinderea Uniunii, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea Pieței Interne. Pe scurt – demersuri care să ne consolideze Uniunea intern și extern și, foarte important după părerea mea, să consolideze rolul global al Uniunii Europene.

Am exprimat foarte mult eforturile doamnei Președinte de reformare a Parlamentului European, prin măsuri ferme, clare, curajoase de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității.



Am discutat clar și despre războiul din Ucraina și cum trebuie să rămânem uniți. Am discutat, cum discutăm de fiecare dată, trebuie să vă spun, și despre Moldova – ce se poate face pentru a veni în sprijinul Moldovei, mai ales acum după ce s-a decis că este cazul să devină parte a spațiului european.

Avem, noi avem o viziune comună despre viitorul nostru, al Uniunii, și cred că este foarte bine ca multe dintre aceste chestiuni să fie discutate astăzi, în Parlamentul European. Eu voi lansa o serie de idei pe care le-am elaborat în ultima vreme. Sunt foarte curios să văd ce reacții au parlamentarii europeni.

Această dezbatere de tip „This is Europe” are o tradiție acum deja din 2022 și cred că este un format care generează nu doar idei și dezbateri, ci și soluții și mă bucur că deschid seria dezbaterilor „This is Europe" din acest an, un an extraordinar de important pentru Uniune, pentru politicienii din Uniunea Europeană. Avem alegeri europene, dar avem și foarte multe alegeri în state membre. Voi sublinia și în plen, dar pot să spun și acum că eu pledez pentru o Uniune puternică, o uniune consolidată, unită, solidară și cu concepte solide pentru parcursul pentru următorii ani în beneficiul cetățenilor europeni”, a spus președintele țării.




Citește și:
Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii