Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Klaus Iohannis „Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații reprezintă un simbol al triumfului păcii asupra războiului“

ro

11 Nov, 2023 14:06 714 Marime text
Foto: FacebookPreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 11 noiembrie 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat - Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT.

„Ca în fiecare an, îi omagiem astăzi pe militarii noștri care au participat la misiuni în teatrele de operații, acolo unde România a fost și este prezentă alături de aliați și parteneri.

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații reprezintă un simbol al triumfului păcii asupra războiului, evocând încheierea Primului Război Mondial prin semnarea, la 11 noiembrie 1918, a armistițiului între Puterile Antantei și Germania.

Este o zi cu o semnificație aparte pentru România, în care ne amintim de sacrificiul primului militar român căzut la datorie în urmă cu 20 de ani, în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi.

De-a lungul timpului, treizeci de militari români au făcut jertfa supremă și peste două sute au fost răniți în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest în misiunile desfășurate sub egida NATO, a Uniunii Europene, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și a Organizației Națiunilor Unite.

Astăzi, aducem un solemn omagiu tuturor celor care au pus Jurământul de credință mai presus de propria lor viață și s-au jertfit sub culorile drapelului național în teatrele de operații.

De asemenea, ne exprimăm profunda recunoștință pentru veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și pentru toți ostașii români care, cu hotărâre, devotament și spirit de sacrificiu, au luptat și în Războiul pentru Independența României și în Primul Război Mondial, pentru reîntregirea neamului.

Dragi veterani din teatrele de operații,


Astăzi ne confruntăm cu multiple crize de securitate, iar una dintre cele mai grave, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, se desfășoară chiar lângă granițele țării noastre, în regiunea Mării Negre.

Într-un mediu de securitate tot mai complex și impredictibil, România constituie un pilon de stabilitate și un aliat de încredere în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

Țara noastră își asumă acest prestigios statut inclusiv datorită contribuției dumneavoastră. Prin profesionalismul și sacrificiile de care ați dat dovadă departe de țară și de familii, precum și prin curajul din timpul îndeplinirii misiunilor ați determinat creșterea profilului țării noastre la nivel internațional.

Eforturile dumneavoastră, alături de cele ale celorlalți militari români și aliați care-și desfășoară activitatea pe teritoriul României, au făcut ca societatea noastră să se poată dezvolta în pace, iar cetățenii noștri să fie în siguranță.

Dumneavoastră reprezentați veritabile exemple pentru generațiile tinere în ceea ce privește iubirea de țară, dragostea și legământul față de națiune și drapelul național.

Vă urez tuturor veteranilor din teatrele de operații, precum și celor din cel de-al Doilea Război Mondial multă sănătate și împliniri alături de cei dragi, care v-au fost un puternic sprijin moral.

La mulți ani!“ - a transmis președintele României. 

Citește și: 

Marinarii militari marchează Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii