Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Ciolacu îi dă mână liberă ministrului Predoiu Concluziile Corpului de control în cazul tragediei de la 2 Mai, așteptate azi! (FOTO+VIDEO)

ro

24 Aug, 2023 17:00 1425 Marime text
 
 
  • Au fost eliberați din funcție următorii polițiști, în contextul tragediei de la 2 Mai:
  • Comisar șef Marin Dincă - adjunctul al șefului IPJ Constanța, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică.
  • Comisar șef Stoian Constantin – șef al Serviciului Poliției Rutiere Constanța
  • Comisar Cristea Dragoș, șef al Poliției municipiului Mangalia (împuternicit)
  • Inspector principal Radu Vachente, șef al Poliției Vama Veche​ (împuternit)
 
 
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este așteptat vineri, 25 august 2023, să precinte raportul Corpului de control cu privire la accidentul rutier din localitatea 2 Mai, din județul Constanța, eveniment în urma căruia doi tineri au murit iar alți trei au fost răniți! 
 
Raportul Corpului de control cu privire la accidentul rutier din localitatea 2 Mai, prezentat vineri
 
În dosar, Matei Vlad Pascu, din București, a fost arestat preventiv de Judecătoria Mangalia, tânărul fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului. 
 
Tot în contextul accxidentului de la 2 Mai, joi, 24 august 2023, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a transmis ministrului Afacerilor Interne că are „mână liberă“ pentru a face „curăţenie“ de „sus până jos“ în structurile din subordine.
 
„Nu pot să accept scuze că nu avem suficiente aparate drugtest“.
 

„Am văzut primele demiteri în scandalul tânărului drogat care a omorât doi studenţi în staţiunea 2 Mai. Asta a fost, înţeleg, parte din rezultatul anchetei Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, care a stabilit anumiţi responsabili direcţi în această tragedie. Aici nu vorbim doar de simple greşeli personale, ci despre lucruri grave, care arată că sistemul nu a funcţionat într-o situaţie banală a unui ins oprit în trafic. Din păcate, prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior, anumiţi poliţişti au devenit complici morali la crimă. Vreau să-i transmit domnului ministru Cătălin Predoiu, care în acest moment este în drum spre ţară de la Viena, că are mână liberă să facă curăţenie de sus până jos. Este responsabilitatea domnului ministru şi a colegilor să ia toate măsurile necesare pentru ca oamenii să aibă încredere că în România legea este, într-adevăr, egală pentru toţi. Nu pot să accept scuze că nu avem suficiente aparate drugtest. Dacă nu sunt destule, vă rog să daţi drumul de urgenţă la licitaţie, dacă nu aveţi bani vă dăm de la Guvern. Putem cumpăra orice aparat este nevoie, mai puţin onoarea, demnitatea şi respectul pentru haina de poliţist. În plus, aş dori să luaţi măsuri pentru a lupta eficient cu drogurile. Nu ar exista consumatori dacă nu ar exista dealeri. Aici, de fapt, trebuie acţionat, aceasta este sursa răului şi aici trebuie să-şi concentreze Poliţia eforturile în perioada următoare, mai ales că în câteva săptămâni vor începe şi şcolile. Poliţia trebuie să stea mai puţin în birouri şi mai mult acolo unde este nevoie de acţiune. Vă asigur că aveţi marea majoritate din oamenii din interiorul Poliţiei oameni corecţi, care îşi fac datoria şi îşi respectă uniforma. Trebuie doar să-i lăsăm să-şi facă meseria“, a declarat Ciolacu, la Palatul Victoria, la începutul şedinţei de Guvern.

 
Patru polițiști, eliberați din funcție
 
În seara zilei de data de 23 august 2023, Ionescu Eduard, reprezentant al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat că vor fi eliberați din funcție următorii polițiști, în contextul tragediei de la 2 Mai:
 
Comisar șef Marin Dincă - adjunctul al șefului IPJ Constanța, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică.
 
Comisar șef Stoian Constantin – șef al Serviciului Poliției Rutiere Constanța
 
Comisar Cristea Dragoș, șef al Poliției municipiului Mangalia (împuternicit)
 
Inspector principal Radu Vachente, șef al Poliției Vama Veche​ (împuternit)
 
Amintim că, înainte de accident, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor, după cum a susținut în cadrul unei conferințe de presă, chestorul Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța
 
Chiar și în aceste condiții, tânărul acuzat de producerea accidentului a fost testat doar cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, nu și cu aparatul drug test.
 
Dosarul penal privind accidentul este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.
 
Conform magistraților, în sarcina inculpatului, se reţine că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.L (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza localităţii Vama Veche.
 
Primele teste efectuate în cauză au relevat faptul că inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive.
 
În cauză, s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului P.M.V., pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.08.2023.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Șeful Poliției Rutiere Constanța, adjunctul IPJ Constanța și șefii de la Poliția Mangalia și Vama Veche, demiși din funcție după tragedia rutieră de la 2 mai (VIDEO)
 
Familia șoferului implicat în accidentul de la 2 Mai are sute de proprietăți imobiliare în Constanța și București
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii