Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Populații însemnate de viperă de stepă, în zona Perișor-Periteașca din RBDD

ro

20 May, 2021 11:57 2264 Marime text

  • Vipera de stepă (Vipera ursinii moldavica) este o subspecie protejată a viperei ursinii, prezentă și în România, în zona Moldovei și a Deltei Dunării.
De-a lungul anilor, urmare acțiunilor de monitorizare, în zona Perișor-Periteașca din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), a fost observată cea mai abundentă populație de viperă de stepă (Vipera ursinii moldavica) – specie vulnerabilă, având în această zonă o densitate de aproximativ 2 000 de exemplare.

Despre Vipera de stepă (Vipera ursinii moldavica)

Vipera de stepă (Vipera ursinii moldavica) este o subspecie protejată a viperei ursinii, prezentă și în România, în zona Moldovei și a Deltei Dunării.

În Moldova, populații constante de vipere de stepă se găsesc în Valea lui David, Dealul lui Dumnezeu și în Ciritei. Se estimează un număr de aproximativ 1000-1500 de exemplare în aceste zone.

În Delta Dunării, populații constante au fost raportate în Sfântul Gheorghe, Perișor-Periteasca și în Letea (populație în declin). Se estimează un număr de 3000 de exemplare în aceste zone, scrie wikipedia.org. 

Distribuția speciilor de viperă ursinii (vipera ursinii rakosiensis și vipera ursinii moldavica) în RomâniVipera de stepă este periclitată din cauza activităților agricole intensive (zona Valea lui David și Sfântul Gheorghe), activităților turistice, dezvoltarea localităților, colecție ilegală. 

Sursa foto: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii