Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ortodocşii de rit vechi dăruiesc de Paşte cozonaci şi ouă centrelor sociale, în județul Tulcea

ro

03 May, 2021 15:08 1770 Marime text
  • Localnicii spun că obiceiul de a dărui din cozonacul şi ouăle vopsite este foarte vechi.
Bisericile de rit vechi din comuna tulceană Sarichioi au fost pline de credincioşi în prima zi de Paşte, iar preoţii au sfinţit ouăle şi cozonacii aduşi de credincioşi, o parte din preparate fiind lăsate la biserici pentru a fi duse la centrele sociale, scrie Agerpres.

În mod tradiţional, credincioşii de rit vechi merg la biserică având coşuleţe în care pun alături de cozonacul şi ouăle pe care vor să le mănânce şi preparate pe care doresc să le lase la biserică pentru a fi duse centrelor sociale.

Localnicii spun că obiceiul de a dărui din cozonacul şi ouăle vopsite este foarte vechi.


„Încercăm să transmitem şi copiilor noştri acest obicei", a afirmat Ecaterina Grigore, în vârstă de 57 de ani.


Şi pentru tineri, bisericile din satul Sarichioi sunt sufletul comunităţii.

„În biserică ne încărcăm spiritual. E centrul comunităţii noastre. În pandemie, a fost greu. Chiar şi părintele spunea în timpul slujbei azi-noapte că anul trecut a slujit cu lacrimi în ochi de tristeţe, fiindcă lumea nu a putut participa la slujbe, iar anul acesta a slujit cu lacrimi în ochi de bucurie", a spus Alina Filip, de 31 de ani.

În Deltă, aproape toate locurile din pensiunile deschise sunt ocupate, potrivit Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Slujba din prima zi de Paşte oficiată la Biserica Naşterea Maicii Domnului din Sarichioi s-a încheiat în curte cu serviciul religios de sfinţire a bucatelor întinse pe şapte mese.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii