Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:14 23 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum Schimbarea vine de jos în sus. Exemplu de bun simț pe plaja de la Vadu

ro

15 Jun, 2021 13:04 1036 Marime text
  • Reprezentanții ONG Mare Nostrum au surprins un cuplu prietenos cu natura pe plaja de la Vadu și au împărtășit povestea pe o rețea de socializare.
  • Postarea a adunat zeci de reacții, fiind apreciată de către ecologiști.

Cei doi turiști au spus că vin de 20 de ani la Vadu, iar plaja e ca a doua casă.

 „Cum nici acasă nu lăsăm gunoiul în mijlocul sufrageriei, ni se pare normal să nu facem asta nici în casa de vacanță”, au mai spus ei.

Iată povestea integrală postată de ONG Mare Nostrum pe pagina oficială de Facebook!
 

Puțin după răsărit. Un El și o Ea, stând pe plajă. Ni se pare a fi străini, prin modul în care comunică și interacționează unul cu altul: în liniște, cu zâmbete abia schițate. Vorbesc în șoaptă, parcă nu vor să deranjeze plaja, nisipul și viețuitoarele, lăsându-le să mai doarmă puțin.

Stau pur și simplu la soare, pe un șezlong colorat. Din când în când, scrutează orizontul și se uită la marea învolburată. Dacă te uiți atent, par a fi una cu natura. Nu fac nimic să o deranjeze, ba chiar o completează prin prezența lor.

Lângă ei, o mica sacoșică, în care își adună diferitele deșeuri. Ne apropiem. Surpriză! Sunt români, de fapt.

- Bună ziua, am vrut să vă felicităm doar pentru gestul de a strânge deșeurile în urma dumneavoastră.
Se uită la noi, zâmbind.
- Mereu facem așa. Venim aici de 20 de ani și plaja asta e ca a doua noastră casă. Cum nici acasă nu lăsăm gunoiul în mijlocul sufrageriei, ni se pare normal să nu facem asta nici în … casa de vacanță.


Am zâmbit și noi, la rândul nostru.

Încă există o speranță și ea este dată de astfel de oameni, conștienți că schimbarea vine de jos în sus, de fiecare dată. Datorită lor, plaja de la VADU rămâne curată.

Tu ai astfel de exemple?
 

Povestea face parte din cadrul proiectului #VADUrabil, susținut de Black Sea Oil & Gas SRL.

Poiectul VADUrabil furnizează o serie de răspunsuri şi soluţii, astfel încât comunitatea locală să înceapă să înţeleagă întreg procesul şi să asigure dezvoltarea durabilă a regiunii, bucurându-se în acelaşi timp de frumuseţea ei.

Vadu a devenit o destinaţie turistică preferată de către iubitorii de camping, iar numărul acestora creşte de la an la an. Mai mult decat atât, pandemia COVID19 a determinat tot mai multe persoane să îşi revizuiască destinaţiile de vacanţă şi să opteze pentru locuri izolate. Însă acest lucru îşi pune amprenta pe plajele, dar şi biodiversitatea zonei.

Prin urmare, proiectul VADUrabil furnizează o serie de răspunsuri şi soluţii, astfel încât comunitatea locală să înceapă să înţeleagă întreg procesul şi să asigure dezvoltarea durabilă a regiunii, bucurându-se în acelaşi timp de frumuseţea ei.
 
Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto: Facebook/ ONG Mare Nostrum
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii