Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observatorul astronomic Posibilă ploaie de stele în România în ultima zi din luna mai

ro

25 May, 2022 14:17 1453 Marime text
Ploaie de stele. Foto: facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”Planeta Pământ se va intersecta în ultima zi din luna mai cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann–Wachmann, ceea ce va face posibilă o ploaie de stele.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„În dimineața zilei de 31 mai, la ora 8 dimineața (ora României) planeta noastră se va intersecta cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann–Wachmann. Deși în România va fi ziuă atunci, se așteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4:30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5:30). Meteorii vor fi lenți în comparație cu meteorii „obișnuiți”, intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă).

De ce „ploaie de stele”? Întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897 dar și fragmente mai mari rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995. Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic.

Condiții pentru observarea fenomenului: predicția să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a orașelor și să privim cerul relaxați dintr-un șezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitați, adaptarea ochiului la întuneric durează cel puțin o jumătate de oră, așadar evitați sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete și telescoape)“ - au transmis pe Facebook reprezentanții Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii