Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE O zi plină de istorie. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Constanța

ro

24 Jan, 2021 10:54 3309 Marime text
  • În aceste momente, marinarii militari sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române în Piaţa Ovidiu din Constanţa, imagini puteți vedea în secțiunile Galerie foto și Video ale materialului.
UPDATE 8

Evenimentul dedicat Zilei Unirii Principatelor Românea luat sfârșit.

UPDATE 7


A început defilarea.


UPDATE 6


În cadrul evenimentului, fanfara militară, oferă un moment artistic.

UPDATE 5

A luat cuvântul primarul Constanței, Vergil Chițac.


„Celebrăm astăzi, împreună, Unirea Principatelor Române, pe Alexandru Ioan Cuza și totodată înțelepciunea, maturitatea, responsabilitatea și curajul clasei politice autohtone de atunci.

Vom fi prezenți, bunăoară, astăzi, la ora 11.00, alături de alți oficiali locali, într-un spațiu simbolic al orașului, Piața Ovidiu, în Peninsula sacră a Tomisului unde fiecare centimetru pătrat este patrimoniu, tezaur, istorie.

Unirea Principatelor Române reprezintă o sărbătoare autentică și pentru Constanța și Dobrogea. Fără alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Iași și București, în 1859, nu ar fi existat evoluțiile istorice care au adus Dobrogea “înapoi acasă”. Fără Unirea Principatelor Române nu am fi avut niciodată o Țară.

Unirea din 1859 constituie un reper esențial și totodată parte a unui vis care n-a încetat niciodată să producă istorie înaltă, aici, la Carpați și la mare, în spațiul etnogenezei românești. Constanța a fost dintotdeauna parte a acestui uriaș și permanent proiect de țară care a inclus Unirea de la 24 Ianuarie 1859. În Constanța și – prin extensie – în Dobrogea, acest proiect de țară a supraviețuit miraculos în istorie și, când a putut, aproape două decenii mai târziu, a produs istorie autentică – odată cu revenirea acasă a Dobrogei, în 1878.

Putem vedea astfel Unirea Principalelor Române din 1859 ca reper obligatoriu și etapă de referință în procesul istoric complex care a permis, ulterior, revenirea Dobrogei la Țară și a marcat debutul unor proiecte de dezvoltare a Moldovei și Țării Românești fără precedent în istoria României și cu impact pozitiv asupra conectării acestora cu celelalte regiuni istorice.

În momentele emblematice ale alegerii lui Cuza ca domnitor unic în Moldova și Țara Românească, orașul Constanța (pe atunci Küstendje) își construia dezvoltări de anvergură și ieșea încet-încet din blestemul periferiei și insularității – se construia, pe baza unui proiect britanic, linia ferată între Küstendje și Cernavodă din perspectiva asumată a creării unor noi conexiuni cu rețeaua de cale ferată din Principate, se amplificau relațiile cu instituțiile europene (de exemplu Comisia Europeană a Dunării), se dezvoltau comerțul și navigația la Dunărea de Jos, se proiecta portul pentru dezvoltări de durată și pentru un transport maritim de amplitudine – începea, simbolic, noua călătorie europeană a orașului și a Dobrogei ca întreg. Un an mai târziu, în 1860, avea să aibă loc darea în folosinţă a căii ferate şi a portului Constanţa.

Nu putem ignora totodată nici rolul emblematic jucat de domnitorul Cuza în unificarea flotilei și crearea unei flotile unitare a Principatelor, prin contopirea flotelor din Moldova și Muntenia și organizarea unei structuri navale unitare, act care reprezintă certificatul simbolic de naștere a Marinei noastre naționale.

Principatele Române nu au uitat de Dobrogea după unirea din 1859. În presa vremii, Dobrogea era menționată și promovată periodic, iar clasa politică a epocii avea conștiința clară a apartenenței Dobrogei la Țară. Însuși Domnitorul a traversat și vizitat Dobrogea de două ori spre a ajunge la Constantinopol, pentru a obţine recunoaşterea unirii Principatelor. Cuza avea permanent în vedere și proiectul vizionar al creării unui port la Marea Neagră, pe care în dese rânduri îl menționa în discuțiile și dezbaterile cu miniștrii săi și în Corpurile Legiuitoare.

Astăzi, într-o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de modele vizionare și le găsim în permanență în trecutul nostru, de acolo de unde eroii nu încetează să transmită generozitate și iubire pentru această țară. Astăzi avem nevoie, mai mult decât oricând, de modele și de valori. Și le găsim, nealterate, în istoria României – care reprezintă un fundament solid pentru tot ceea ce ne propunem să construim, pentru cetățenii de astăzi și de mâine ai acestui oraș și ai acestei țări“.




UPDATE 4

Are cuvântul președintele CJC, Mihai Lupu.

Dragi locuitori ai județului Constanța, azi sărbătorim o zi foarte importantă pentru istoria noastră națională, o zi în care ne amintim de primul pas spre crearea României moderne. Pentru toți românii, munteni, moldoveni, transilvăneni, bucovineni, basarabeni, bănățeni sau dobrogeni, ziua de 24 ianuarie trebuie să fie o zi de mare sărbătoare, o zi în care să ne aducem aminte cu reverență de faptele politice și diplomatice care au dus la dubla alegere ca domnitor al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 și mai apoi la 24 ianuarie, ca domnitor al Țării Românești, a lui Alexandru Ioan Cuza, dar mai ales neclintita dorință de unire a românilor din cele două principate.
Actul de voință politică de la 24 ianuarie a reprezentat primul pas către crearea statutui unitar român.

A urmat o perioadă de dezvoltare pentru România modernă, prin crearea primului Parlament unic al României şi a primului Guvern unitar, precum și adoptarea primei Constituții românești. Procesul de modernizare început în urma unirii principatelor române dar și contribuția majoră a diplomatului Mihail Kogălniceanu, au dus la obținerea independenței și mai apoi la reintegrarea Dobrogei la patria-mamă, proces ce s-a continuat cu repopularea Dobrogei cu români veniți din toate colțurile țării.

Despre locul aparte pe care-l ocupa Mihail Kogălniceanu în modernizarea teritoriului dintre Dunăre și Mare, ne povestește un mocan care își aducea aminte de cuvintele lui Kogălniceanu: “Măi băieţi, ne-a zis el, aici e raiul vostru. Ceea ce aţi găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru. Scuturaţi-vă pungile, vindeţi ce-aţi aveţi, lipsiţi-vă şi de oi şi cumpăraţi pământ, c-aveţi să fiţi bogaţi.”

Vreau să nu uitați că proiectele mari se realizează cu timp, multă muncă și devotament. Astăzi, avem o țară cu anvergură în Europa, iar acest lucru se datorează iluștrilor noștri înaintași, care prin diplomație și sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat.

Astăzi, să retrăim cu bucurie ziua de 24 ianuarie 1859 și să prețuim acești pași importanți făcuți de strămoșii noștri în recunoașterea identității naționale, a granițelor și statalității României. Nu le putem cinsti mai bine memoria, decât prin continuarea eforturilor lor și stabilirea unor obiective clare pentru a construi o țară unită, dezvoltată, stabilă și prosperă.

Este de datoria noastră, a tuturor să continuăm idealul inaintașilor noștri: o Românie puternică, modernă, dezvoltată, o Românie de care să fim mândri!

Aș vrea să închei cu vorbele diplomatului Dimitrie C. Brătianu, care spunea: "Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru: fără dânsa, ce se va clădi va fi clădit pe nisip.", a transmis Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.



UPDATE 3

Ultimul an a fost un an de mare sacrificiu pentru toți românii. Azi sărbătorim o zi foarte importantă în istoria noastră. Anul 2020 a fost un an care va rămâne în istorie, dar și în memoria noastră, pentru că ne-a pus în fața uneia dintre cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat.  A fost o provocare dură, perfidă.

Armele noastre sunt acele gesturi mici care pot face diferența: masca, distanțare, grija pentru semenei. Anul acesta sărbătorim o Unire sufletească, mult mai subtilă, caracterizată de empaite și morală. La mulți România, la mulți ani Țara Românească!, a transmis prefectul Coșa.



UPDATE 2


Prefectului județului Constanța i se prezintă onorul militar. Este intonat Imnul Național al României.

UPDATE 1

A început manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române.

În aceste momente, marinarii militari sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

La eveniment este prezent și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, însoțit de viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu, precum și de consilierii personali ai acestuia.

La eveniment participă Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, care va transmite un mesaj, precum și prefectul județului Constanța, Ioan-Silviu Coșa, care va primi onorul de la Garda de Onoare organizată în cinste evenimentului.
 
Ca întotdeauna la astfel de evenimente este prezentă și fanfara Statului Major al Forțelor Navale dirijată de colonel dr. Cornel Ignat.

De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună laolaltă pe toți cei cu inima română. În acest an, însă, pandemia de coronavirus a schimbat puțin acest lucru.

Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre.

Unirea Principatelor Române a reprezentat, pentru marinarii militari, actul premergător de constituire al Marinei Militare Române moderne.

Prin unirea flotilelor Moldovei și a Țării Românești, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării Forțelor Navale Române de azi, iar după revenirea Dobrogei la Patria Mamă și dobândirea ieșirii la Oceanul Planetar de către țara noastră, Forțele Navale Române au primit în aria de responsabilitate și apărarea securității maritime a țării.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii