Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O lună de la tragedia de la 2 Mai Cosmin Andreica, președintele Europol – IPJ Constanța ar putea deveni Direcția Generală de Poliție a Județului Constanța

ro

18 Sep, 2023 17:00 2140 Marime text
 
 
 
  • La finele lunii august 2023, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a declarat că va „reorganiza de sus până sus a IPJ Constanța“ și că „întreaga structură organizatorică va fi regândită“.
  • „Practic, desfiinţez Inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională adaptată la realitatea infracţională din teren“, a mai spus ministrul Predoiu.
  • Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a declarat pentru ZIUA de Constanța, că, din datele pe care le are, IPJ Constanța și-ar putea schimba denumirea în Direcția Generală de Poliție a Județului Constanța.  
  • „Direcția va avea un director general care este superior inspectorului șef din punct de vedere al poziției, însă cu privire la resursa umană, la polițiștii din stradă, cu privire la modul în care vor gestiona infracționalitate și situația operativă nu există absolut nimic“, a mai spus Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 
 
 
Marți, 19 septembrie 2023, se împlinește o lună de la tragedia rutieră de la 2 Mai, din județul Constanța, eveniment soldat cu decesul a doi tineri și rănirea altor trei. Dosarul penal intens mediatizat la nivel național este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, care îl cercetează în stare de arest preventiv, pentru comiterea tragediei, pe Matei Vlad Pascu, din București, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.

Cătălin Predoiu, la sediul IPJ Constanța- „Cer o nouă atitudine bazată pe responsabilitate, angajament şi loialitate din partea fiecărui poliţist“

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că „dacă facem o scurtă analiză, vedem că după o lună de zile nu au fost corectate cele consemnate în concluziile corpului de control ale ministrului“.

Un nou format structural după desființarea IPJ Constanța

„Aici atrag atenția asupra a două chestiuni: nu se asigură continuitatea serviciului polițienesc la anumite structuri, în sensul în care există perioade de timp când polițiștii nu sunt planificați în serviciu (efectiv nu avem lucrători în teren). Apoi, ne uităm la deficitul de personal și la forțele alocate, în continuare, nu vedem niciun fel de schimbare. Sigur, acestea sunt, oarecum, legate și de promisiunea ministrului Predoiu care a spus că în 45 de zile va veni cu un nou format structural, va desființa IPJ Constanța și va veni cu această nouă structură, menită să facă față tuturor provocărilor pe care le întâlnim și indica traficul de droguri, traficul de persoane, marea criminalitate, evaziunea fiscală etc“, a mai declarat, pentru ZIUA de Constanța, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.


„Un fiasco total“

„Din informațiile noastre, domnul Predoiu a promis ceva în orb, în sensul în care noi am crezut că atunci când a ieșit public cu această promisiune are deja 90% în cap ideea modului în care va crea această nouă structură mult mai eficientă. Surpriza a fost ca din membrii grupului – unii nu știau de ce au fost nominalizați – nu au în acest moment nimic. Singura măsură pe care au luat-o a fost să stabilească ca o partea din ei (4 sau 5 persoane din ei) au ajuns în Constanța săptămâna trecută și au stat de vorbă cu polițiștii. Or, dacă noi suntem la varianta de sondare a nevoilor și încă nici nu le cunoaștem și nu avem soluții, eu cred că va fi un fiasco total momentul din a 45-a zi. Și asta pentru că în a 46-a zi domnul Predoiu va trebui să iasă și să ne spună ce a făcut“, a mai completat Andreica.


 „Pe de altă parte“, adaugă președintele Sindicatului Europol, „există și o conspirație în jurul acestei idei!“

„Este evident că nu poți ca în 45 de zile să rezolvi problemele pe care nu le-ai rezolvat ani de zile și pe care le-ai tratat cu foarte multă indolență. Tot din informațiile noastre înțelegem că ar exista o variantă structurală pregătită în plic, care va veni ca o salvare pentru cei din grupul de lucru, în sensul în care ei vor conștinetiza că nu pot să genereze o soluție în 45 de zile și cineva va apărea cu varianta în plic. Încă nu știm exact de unde vine această variantă în plic, dar este de urmărit pentru că simpla schimbare a denumirii Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța cu, de exemplu, Direcția Generală de Poliție a Județului Constanța, pentru că asta este parte din informația pe care am obținut-o noi pe surse, nu va schimba cu absolut nimic problemele“, a mai declarat, pentru ZIUA de Constanța, Cosmin Andreica


Direcția Generală de Poliție a Județului Constanța va avea un director general care este superior inspectorului șef din punct de vedere al poziției.  

„Tot pe surse înțelegem că pentru a satisface dorința ministrului vor fi generate câteva modificări strict de suprafață sau de ambalaj care, în realitate, nu vor aduce niciun aport suplimentar în ceea ce privește rezultatele operative. Aprecierile celor care pregătesc la plic varianta cu noua structură exact acest lucru au în vedere. Să credem că prin schimbarea denumirii din Poliția Județului Constanța vom rezolva problemele. Direcția va avea un director general care este superior inspectorului șef din punct de vedere al poziției, însă cu privire la resursa umană, la polițiștii din stradă, cu privire la modul în care vor gestiona infracționalitate și situația operativă nu există absolut nimic. Probabil vor fi doar schimbări superficiale“, a mai opinat președintele Sindicatului Europol.


Petrecere cu droguri, în Vamă

Acesta și-a încheiat declarația precizând că „la momentul în care a fost dezbătut subiectul tragediei, noi am primit foarte reacții din partea oamenilor de acolo, patroni de terase, oameni ai locului, care ne spuneau că este un lucru frecvent ca în Vamă să fie închiriată câte o locație cu circuit închis, unde ajuns personaje din zona de vârf, beizadele ale unor oameni cunoscuți“.

„Cred pe pe măsură ce va avansa ancheta, vom vedem copii ai unor oameni politici, ai unor antreprenori prosperi din Constanța și București și vom vedea că era o chestiunea chiar banală pentru ei să se întâlnească în acest format și să aibă petreceri în care drogurile să fie la dispoziție tuturor, pe mese, la liber“, potrivit lui Cosmin Andreica.        


Amintim că după accidentul de la 2 Mai au fost eliberați din funcție următorii:

Adjunctul șefului IPJ Constanța cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică - comisar șef Marin Dincă

Șeful serviciului Poliției Rutiere Constanța comisar șef Stoian Constantin

Șeful Poliției Municipiului Mangalia împuternicit comisar Cristea Dragoș

Șeful Poliției Vama Veche​ - împuternit inspector principal Radu Vachente

De asemenea, începând de vineri, 25 august 2023, comisarul șef de poliție George Munteanu a fost împuternicit la comanda serviciului, pentru următoarele 6 luni, după eliberarea din funcție a comisarului șef Stoian Constantin.

Tot începând de vineri, 25 august 2023, inspector principal de poliţie Marian Moroianu a fost împuternicit șef al Poliţiei municipiului Mangalia! Marian Moroianu a preluat postul comisarului Cristea Dragoș.

Ulterior, șeful IPJ Constanța, chestorul Constantin Glugă și-a înaintat demisia din funcție, în locul său fiind împuternicită Mădălina-Sorina Vlangăr (comisar-șef de poliție).
      
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 Citește și

Mihai Pascu, tatăl lui Vlad Pascu, din accidentul de la 2 Mai, la Tribunalul București
 
Cine sunt tinerii care erau în mașina implicată în tragedia de la 2 Mai. Procurorii continuă cercetările
 
Exclusiv!
Decizie de ultim moment în instanță! Este vizat Matei Vlad Pascu, din accidentul de la 2 Mai (MINUTĂ)

 
Cătălin Predoiu, la sediul IPJ Constanța- „Cer o nouă atitudine bazată pe responsabilitate, angajament şi loialitate din partea fiecărui poliţist“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii