Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noile măsuri fiscale intră în vigoare! Premierul Marcel Ciolacu - „Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane“ (VIDEO)

ro

02 Aug, 2023 11:58 1022 Marime text
Foto+ video: GuvernPremierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș au prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă noile măsuri fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că sunt peste 50 de măsuri care au fost discutate și în cadrul Coaliției.

„Vorbim de prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. E pentru prima oară când un Guvern al României își asumă o astfel de abordare. (...)  Nu vorbim de o criză economică, nu vorbim de recesiune în România. Vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat în faţa Comisiei şi cred că cel mai important este să continuăm acest dialog cu Comisia ca să nu se întâmple ce este cel mai rău pentru orice stat membru al Uniunii Europene, respectiv blocarea fondurilor europene. Eu cred că mai mult ca sigur că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile, şi de aici să avem un plan foarte corect şi asumat pe perioada următoare. . (...) Mai mult ca sigur vom reuși să evităm acest lucru. Să avem o negociere corectă cu Comisia și să ave un plan foarte corect și asumat. Nu e confortabil nici pentru mine și nici pentru dl ministru. (...) Nu caut vinovați. Cred cu tărie că toate măsurile propuse de dl ministru sunt corecte. E timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci. E incredibil unde a ajuns acest fenomen. (...) Prin tot acest pachet se va crea un echilibru macroeconomic. (...) Sunt măsuri care au efecte imediate, dar și indirecte. Sunt plafoane în ceea ce privește sporurile, nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază, nu pozți avea pensii speciale mai mari decât veniturile și să te pensionezi la 40 de ani. (...) Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane“ - a precizta premierul Marcel Ciolacu


De asemenea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a menționat că primul pas îl face statul pentru ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice.

„Este un plan de reducere a cheltuielilor cu două componente majore: prima legată de peformanță și a doua disciplina financiară. (...) Măsurile sunt pe patru paliere: autoritățile și sectorul public, companiile de stat și companii de subordonare locală - total personal angajat 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei - al treilea palier sunt instituțiile publice autonome, al patrulea palier e legat de consolidarea capacității instituționale a MF. (...) Reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20% s-a decis la nivelul Coaliției. Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează“ -  amenționat Marcel Boloș.


Acesta a vorbit și despre cumulul sporurilor care nu mai poate depăși salariul de bază.

Totodată, ministrul a precizat că voucherul de vacanță va rămâne doar pentru cei cu sub 10.000 de lei brut. Voucherul costă statul 1,8 miliarde de lei.

„În categoria beneficiilor: indemnizația de hrană, nu normative de hrană pentru apărare națională, costă statul 3 miliarde de lei și se acordă fără limită și fără plafon. Nu e normal ca un funcționar care câștigă 30.000 de lei să-i dai și indemnizație de hrană. (...) Va fi un plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei pentru telefon, 50 de lei abonament. Pentru depășire plătește din buzunar. La 1 ianuarie 2025 descentralizarea serviciilor publice de la nivel central : direcțiile de sport, cultură, DSP, inspectoratele școlare. Apropierea acestui serviciu de cetățean. Până la această dată stranferul către autoritățile județene se va realiza treptat. În companii de stat va avea loc o reducere cu 50% a numărului de consilieri ai directorilor generali, directori . (...)Numărul maxim de membri în CA, Consilii de supraveghere este de maxim 7 persoane“ - a mai precizat Marcel Boloș.



Citește și: 

Marcel Ciolacu a făcut „Marele Plan“. Anunță măsuri radicale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii