Navigație îngreunată în Delta Dunării din cauza apelor scăzute. ARBDD avertizează asupra riscurilor și cere prudență sporită
Navigație îngreunată în Delta Dunării din cauza apelor scăzute. ARBDD avertizează asupra riscurilor și
15 Jul, 2025 15:48
ZIUA de Constanta
180
Marime text



- Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) informează că, având în vedere scăderea cotelor apelor Dunării, în această perioadă se circulă cu dificultate pe majoritatea lacurilor și canalelor din perimetrul RBDD.
Se solicită din partea conducătorilor de nave și ambarcațiuni atenție sporită la navigația pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” și în mod special în următoarele zone:
- Complex lacustru Sireasa - Şontea - Fortuna: canalele Ocolitor Pardina, Șontea, Sireasa de Nord, canal de legătură între Șontea și Șontea Nouă.
- Complexul lacustru Roşu - Lumina - Puiu: canalele Mocansca, Iacub, Lunga (mila 7), Împuţita.
- Complexul lacustru Matiţa - Merhei: Lac Căzănele; canalele Rădăcinosul, Dovnica, Sidor, Sfiştofca, Sulimanca.
- Complex Gorgova - Uzlina: lacurile Obretinul Mic, Obretinciuc, Uzlina, intrare în canal Uzlina, canal Uzlina zona de calibrare a debitului de apă (la piatră); canal Isac I, lac Isac - intrare în canal Isac I; lac Chiril; lac Onofrei; canal Litcov - între br. Sf. Gheorghe și Intersecția cu canalele Isac și Gârla Filatului.
- Complex Dunavăț: canal Dranov - accesul din Dunăre (br. Sf. Gheorghe), intersecție canal Gâsca-lac Razim; canal Dunavăț intersecție cu canal Cocoș-lac Razim; canalele Lipoveni și Gâsca.
- Complex Razim-Sinoe: canalul 5 de la jumătatea canalului spre lac Sinoe; Ieșirea canalului Dranov în lacul Razim - nivelul apei este scăzut (se văd digurile de protecție din piatră ale canalului); canal Perișor; lacul Ceamurlia; canalele 1,2 și 3 care fac legătura între port Jurilovca și lacul Golovița; canal de legătură între lacul Sinoe și lacul Istria.
Potrivit Hotărârii nr. 538/2015 pentru aprobarea regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”:
- Este obligatorie dotarea ambarcațiunilor și a navelor cu veste de salvare pentru toate persoanele aflate la bord, conform legislaţiei în vigoare. În cazul ambarcaţiunilor nepuntate, aflate în marş, purtarea vestelor de salvare este obligatorie;
- Este interzisă depăşirea limitelor de viteză stabilite prin prezenta hotărâre;
- În zonele strict protejate, accesul şi navigaţia sunt interzise.
Ținând cont de faptul că astăzi 15.07.2025 cota apelor Dunării la Tulcea este de 18 cm, ARBDD face un apel la responsabilitate față de siguranța pasagerilor, dar și față de importanța protejării biodiversității, în special a celei acvatice, într-un moment vulnerabil din cauza cotelor scăzute.
Despre ARBDD
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării(ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe, atribuții conferite prin Legea 82/1993, modificată și completată ulterior.
Citește și:
Garda de Coastă: VIDEO. Opt sturioni și un delfin prinşi în plase, salvați de polițiștii de frontieră tulceni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii