Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moșii de toamnă 2023 Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

ro

04 Nov, 2023 10:35 1048 Marime text
  • În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților.

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat. Preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Anul acesta, moșii de toamnă pică pe data de 4 noiembrie, adică azi.

La sărbătoarea Moșilor de toamnă, creștinii merg la biserică, cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de pe această lume.

„Moșii” înseamnă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toti cei dragi ai noștri, trecuți în "lumea de dincolo". Suntem datori sa ne rugam pentru cei adormiți in Domnul, după cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gura de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar daca cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”. 

Moșii de toamnă 2023. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților:
 
  • Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de toamnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.
  • Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.
  • Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.
  • În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.
  • Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
  • În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii