Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monitorul Oficial Ce comercianți vor fi obligați să introducă plata cu cardul și de când

ro

18 Jul, 2022 13:05 1259 Marime text


Vineri, în Monitorul Oficial, a fost publicată OG nr. 16/2022, care cuprinde un articol ce vizează și OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cea care cuprinde obligația ca mai mulți comercianți să introducă posibilitatea plății cu cardul. 

Conform legii, comercianții de produse și prestatorii de servicii sunt obligați să accepte plata cu cardurile bancare, dacă cifra lor anuală de afaceri depășește 50.000 de euro, existând, de puțină vreme, inclusiv o excepție pentru cei care activează în locuri fără internet. Firmele care nu se conformează riscă amenzi între 20-50.000 de lei. 

Ce a decis Guvernul prin această recentă ordonanță este ca limita actuală de la care apare obligația de a accepta plăți cu cardul să se micșoreze de cinci ori - obligația va fi impusă, din ianuarie 2023, persoanelor juridice care au o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 de euro.


Potrivit notei de fundamentare a proiectului care a devenit OG 16, modificarea se impunea deoarece:
  • contribuie la creșterea bancarizării operațiunilor bănești, un nivel redus al acestora reprezentând principalul factor de menţinere a unui nivel ridicat al evaziunii fiscale în domeniul vânzărilor cu amănuntul/ridicata și al prestărilor de servicii, iar România trebuie să ia toate măsurile necesare pentru reducerea evaziunii fiscale ca primă condiţie a asigurării sustenabilităţii bugetului public;
  • asigură, într-o măsură mai mare, o trasabilitate a fluxurilor bănești prin operațiuni bancare, ceea ce conduce la o mai bună fiscalizare a veniturilor realizate de către operatorii economici, constituind o măsură în plus pentru combaterea evaziunii fiscale;
  • asigură posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, posibilitatea utilizării acestui instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii