Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificare importantă în legea privind combaterea violenţei domestice. Iată ce propun parlamentarii!

ro

29 Jun, 2019 00:00 1775 Marime text

Patru deputaţi PSD au propus şi înregistrat la Camera Deputaţilor o propunere legislativă privind modificarea alin. (1) al art. 30 din Legea 217 din 2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Propunerea a fost înregistrată la Camera Deputaţilor la data de 24 iunie 2019. Conform expunerii de motive, în anul 2003, prin Legea 217, legiuitorul a dispus o serie de măsuri în vederea combaterii şi prevenirii violenţei domestice. Modificările efectuate în anul 2012 au introdus în legislaţia românească instituţia ordinului de protecţie, bine-cunoscută şi cu efecte benefice în alte ţări membre ale Uniunii Europene. Ca urmare a ratificării de către România a Convenţiei de la Istanbul, în iulie 2018 Legea 217 a fost din nou modificată, protecţia victimelor violenţei în familie cunoscând o nouă evoluţie odată cu introducerea ordinului provizoriu de protecţie.

Însă, în acest moment, legislaţia prezintă o sincopă majoră, care poate deveni fatală pentru victimele violenţei domestice. Formularea actuală a normei de la art.30, alin (1) din Legea 217 din 2003 este de aşa natură încât numeroase instanţe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situaţii în care pe fond s-a pronunţat o soluţie de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecţie. Astfel, în cazul respingerii de către prima instanţă, reclamantul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul.

Având în vedere cele mai recente statistici ale IGPR (februarie 2018), care arată existenţa unui număr anual de 20.531 de cazuri de violenţă în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute), iniţiatorii consideră că modificarea acestei norme este imperioasă. Totodată, această modificare se impune şi pentru a asigura ambelor părţi drepturile egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecţie, în conformitatea literei şi spiritului art. 16, alin (1) şi art. 124, alin. (2) din Constituţia României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii