Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiune îndeplinită cu succes. Nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă a revenit în Portul Constanța. A participat la operațiunea Poseidon 2017

ro

05 Jan, 2018 09:23 1816 Marime text
Membrii echipajului navei maritime de patrulare MAI 1104 din cadrul Gărzii de Coastă, care au participat la operaţiunea „POSEIDON 2017”, organizată de Agenţia FRONTEX în Grecia, s-au întors acasă.

Bilanţul participării navelor Gărzii de Coastă pe parcursul întregului an la operaţiune: sute de misiuni de patrulare şi supraveghere desfăşurate la frontiera maritimă externă a Greciei, peste 20 de acţiuni de căutare şi salvare, aproximativ 1.800 de persoane salvate de la înec din apele Mării Egee.
 
Potrivit reprezentanților Găzrii de Coastă, pe toată durata anului 2017, navele maritime de patrulare MAI 1102, MAI 1101 şi MAI 1104 din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, la bordul cărora au fost, prin rotaţie, 6 echipaje cu peste 150 de poliţişti de frontieră, au participat la Operaţiunea „POSEIDON 2017”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) pentru a acorda suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene
 
Navele Poliţiei de Frontieră Române au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, la frontiera maritimă a Greciei, individual și în cooperare cu echipajele celorlalte nave detașate de către statele membre ale Uniunii Europene în Grecia, în cadrul operațiunii.
 
Pe perioada detaşării în zona operaţională, echipajele navelor au efectuat sute de misiuni şi au participat la peste 20 de acţiuni de căutare şi salvare (Search and Rescue) pe mare, în urma cărora au salvat, transbordat şi transportat, în total, aproximativ 1.800 de persoane (mai mult de jumătate fiind copii şi femei), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee. În toate cazurile, au fost efectuate procedurile specifice la bordul navelor româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în portul Chios şi predate autorităţilor elene pentru stabilirea identităţilor acestora şi efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).
Ultimul echipaj, format din 26 de poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflat la bordul navei maritime de patrulare MAI 1104 a ajuns ieri, 04.01.2018, în portul Constanţa, încheind astfel seria neîntreruptă de participare pe parcursul întregului an 2017 a Poliţiei de Frontieră Române în cadrul operaţiunii „POSEIDON 2017”.
 
Informaţii de Background
 
Obiectivul principal al Operaţiunii „POSEIDON 2017” a fost de a oferi suportul autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.
S-a avut în vedere derularea de măsuri comune pe linia gestionării fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenţia în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operaţiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practice între poliţiştii de frontieră europeni.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru  gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontieră europene, cât şi din partea Agenţiei Frontex.
 
Sursa foto: Garda de Coasta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii