Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Lucian Bode „Proiectul brățărilor electronice pentru protecția victimelor violenței domestice intră în linie dreaptă“

ro

12 Jan, 2022 16:09 1316 Marime text
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a precizat într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că, în ședința Executivului de astăzi a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică” (SIME).

„Este un prim pas în materializarea acestui proiect care va permite asigurarea protecției victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor.
Aprobarea acestui act normativ reprezintă, totodată, baza pentru demararea procedurilor de achiziție în vederea dotării corespunzătoare a Poliţiei Române cu echipamente şi infrastructură hardware şi software, precum și cu dispozitive electronice de supraveghere, un număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică.
Proiectul în valoare de 241 milioane de lei (TVA inclus) se va aplica în format de proiect pilot începând cu acest an până la începutul anului 2026 și va cuprinde verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse, în condițiile legii, prin ordinele de protecţie provizorii, ordinele de protecţie şi ordinele europene de protecţie“ - a precizat Lucian Bode.

Ministrul a menționat că va fi un prim test important care va viza pentru început trei județe și municipiul București. Ulterior, proiectul se va extinde și aplica pentru toate cazurile prevăzute de Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

„Acest proiect este unul complex, iar succesul său depinde atât de alocarea de resurse materiale și umane corect dimensionate, dar mai ales de colaborarea eficientă și articulată între cei trei actori instituționali responsabili cu dezvoltarea și administrarea SIME, și anume Poliția Română, Administraţia Naţională a Penitenciarelor și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de siguranţă a cetățenilor prin crearea acestui mecanism funcțional care să contribuie la limitarea violenței domestice, un fenomen care mutilează destine și lasă urme adânci în societate.
Violența domestică este o realitate crudă care din păcate în ultimul an a înregistrat valori ridicate, peste media ultimilor 4 ani și care reclamă acțiuni ferme și mijloace adecvate pentru prevenire și combatere.
Pentru reușita acestui proiect care salvează vieți, niciun efort nu este prea mare. De aceea, le solicit tuturor celor implicați să dea dovadă de seriozitate, profesionalism, iar coordonarea interinstituțională să fie exemplară pentru operaționalizarea cât mai curând a acestui sistem“  - a menționat Lucian Bode.

Sursa foto: Facebook/Lucian Bode
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii