Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Dezvoltării a lansat Programul Interreg VI-A România-Ungaria

ro

10 May, 2023 08:59 906 Marime text
Sursa foto: Facebook/Ministerul DezvoltăriiCseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a participat la Oradea, la conferinţa de lansare a Programului Interreg VI-A România-Ungaria.

Potrivit MDLPA, în cadrul evenimentului au fost prezentate noile oportunități de finanțare oferite potențialilor solicitanți din cele 8 județe aflate la granița dintre România și Ungaria, respectiv 4 județe din România (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș) și 4 județe din partea maghiară (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanád), care compun aria programului.

Programul are o alocare totală de 175.940.025 de euro, din care 80% (respectiv 140.752.020 de euro) este contribuția asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar diferența de 35.188.005 de euro reprezintă contribuția națională de la bugetele de stat ale celor două state membre și, respectiv, de la beneficiarii de proiecte.

Programul Interreg VI-A România-Ungaria va finanța proiecte din domenii care vizează valorificarea potențialului din surse regenerabile, managementul situațiilor de urgență, protecția și conservarea naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, sănătate, cultură și turism, cooperare instituțională – a precizat ministrul Cseke Attila.


Ghidul pentru apeluri deschise aflându-se în consultare publică din 7 aprilie 2023, cadrul procedural necesar lansării apelurilor de proiecte în luna iunie este deja clarificat. Astfel, prin proiectele finanțate, se urmărește crearea unei regiuni transfrontaliere ecologice, mai rezistente și mai coerente între România și Ungaria, cu o înțelegere îmbunătățită a oportunităților de cooperare, cu o încredere sporită și cu bariere reduse în calea cooperării, astfel încât să se realizeze un cadru de cooperare mai durabil, în acord cu obiectivele comune ale Agendei 2030. Ministerul Dezvoltării este Autoritate de Management pentru Program, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria este Autoritate Națională, iar Secretariatul Comun funcționează în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).

 Totodată, săptămâna viitoare, pe 17 mai, ministrul Cseke Attila va participa, alături de Veronica Sirețeanu, ministrul finanțelor din Republica Moldova, și la conferința de lansare a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, care se va desfășura la Iași.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii