Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:11 31 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul lui Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor

ro

20 Feb, 2020 10:30 692 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 20 februarie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Aniversăm astăzi 164 de ani de la adoptarea, la data de 20 februarie 1856, a Legiurii pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești, document care atesta dezrobirea romilor, o împlinire a întregului popor român, care, aşa cum spunea legea, „leapădă de sine neomenia şi ruşinea de a ţine robi”. S-a îndeplinit, astfel, unul dintre obiectivele Revoluţiei de la 1848 şi s-a marcat un prim pas în orientarea societăţii româneşti spre modelul şi valorile umaniste europene.

Încă de la începutul primului meu mandat de Preşedinte al României, am subliniat importanța contribuţiei pe care romii o au la dezvoltarea țării noastre și am evocat parcursul dificil spre consacrarea romilor ca cetăţeni români, cinstind jertfele pe care aceștia le-au făcut pentru România.

Deplângând suferinţele şi marginalizările îndurate de romi, condamnând atacurile rasiste şi respingând orice formă de discriminare, am apreciat faptul că în ultimii ani statul român și-a asumat trecutul întunecat, fiind realizate demersuri concrete pentru recuperarea memoriei victimelor totalitarismelor și onorarea sacrificiului acestora.

De asemenea, am evidenţiat că trebuie perfecţionată punerea în practică a legislaţiei, pentru ca toți cetățenii români, indiferent de etnie, să se bucure de atenţie şi respectul instituţional meritat. Totodată, am cerut un angajament mai energic şi politici publice mai eficiente pentru combaterea urii şi extremismului și am avertizat constant că discriminarea și rasismul sunt pericole reale care amenință pacea socială, impunând adoptarea cu celeritate a unor măsuri ferme.

Toate aceste considerente rămân valabile pentru viziunea şi acţiunea mea politică şi în acest al doilea mandat de Preşedinte al României. Incluziunea socială a minorităţii rome este obligatoriu să fie îndeplinită şi în plan economic şi social. Fundamentată pe viziunea unei noi strategii guvernamentale şi realizată prin acţiunea coordonată a autorităţilor publice şi societăţii civile, ridicarea calităţii vieţii romilor rămâne o provocare pentru generaţia noastră și o mare responsabilitate pentru clasa noastră politică.

Accesul nediscriminat la educaţie, la îngrijirea sănătăţii, păstrarea identităţii, reprezintă valori supreme consacrate prin Constituție. De respectarea lor depinde viitorul democratic și european al României. De toate acestea trebuie să se bucure toți cetăţenii români, indiferent de etnia căreia îi aparţin.

Acesta este mesajul peste timp al actului politic pe care-l evocăm la 20 februarie, aceasta este şi responsabilitatea noastră faţă de generațiile viitoare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii