Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:45 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsurile pentru combaterea răspândirii ambroziei, publicate în Monitorul Oficial. Care este valoarea amenzii

ro

14 Sep, 2018 00:00 806 Marime text
În şedinţa Guvernului din 5 septembrie 2018 au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. În acest fel se stabilesc instituţiile responsabile, precum şi atribuţiile acestora în ceea ce priveşte prevenirea, combaterea şi distrugerea acestei plante. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, numărul 785, la data de 12 septembrie 2018.

Conform documentului oficial, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii vor realiza anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile care se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante. Totodată, instituţiile menţionate vor crea o pagină specială de prezentare a ambroziei pe site-urile proprii până la data de 30.10.2018.

Conform hotărârii de guvern intrate în vigoare, autorităţile administraţiei publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu ambrozie de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale şi vor soma proprietarii sau deţinătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.

Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri infestate cu buruiana ambrozie a dispoziţiilor din somaţie se realizează de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, al direcţiilor judeţene de sănătate publică şi al autorităţii publice locale ce are în administrare zona în care se efectuează controlul. Totodată, comisia mixtă are competenţa aplicării sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2018.

Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, aprobate prin proiectul de hotărâre, va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia artemisiifolia, a cantităţii de polen eliberate în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie.

Cercetările efectuate în unele state din Uniunea Europeană au condus la concluzia că speciile de plante care aparţin genului Ambrosia afectează în mod grav o parte semnificativă din populaţie, în special în ţările din Europa Centrală, prin alergiile pe care le produc. Dintre acestea, cea mai nocivă şi mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea ştiinţifică Ambrosia artemisiifolia, planta fiind dăunătoare prin cantitatea de polen pe care o răspândeşte în atmosferă cu ajutorul vântului, în lunile de vară.

Prezenţa acesteia este semnalată şi în România pe raza mai multor judeţe din partea de vest a ţării, fiind o specie invazivă cu răspândire în multe areale, iar cantitatea mare de polen eliberată a determinat o creştere masivă a numărului de persoane care au reacţii astmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe, cauzând boala numită „febra de fân”.

Ce sancţiuni se aplică în caz de nerespectare a legii 

Dacă până la data de 30 iunie nu sunt respectate prevederile legii, în urma controlului efectuat între 1-15 iulie, se constată faptul că nu s-au luat măsuri şi fapta se sancţionează cu „avertisment”. La cel de-al doilea control efectuat pe teren, dacă nici atunci nu s-au luat măsurile, sancţiunea este amendă contravenţională între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoane juridice.

Ti-a placut articolul?

Comentarii