Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR la întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee) (GALERIE FOTO)

ro

07 Dec, 2023 19:33 889 Marime text
Foto: ACoRÎn perioada 6-7 decembrie 2023 în Praga, Republica Cehă, a avut loc Reuniunea Comitetului de Politică al Consiliul Municipiilor și Regiunilor din Europa, eveniment găzduit de Uniunea Orașelor și Municipalităților din Republica Cehă.

Potrivit unui comunicat al ACoR, aceste întâlniri reprezintă o piatră de temelie a calendarului anual al CCRE, oferind o platformă pentru un dialog constructiv, un proces decizional colaborativ și o planificare strategică între reprezentanții aleși locali și regionali. Întâlnirea Comitetului Politic de la Praga are o semnificație specială, deoarece precede viitoarele alegeri europene, adăugând un nivel suplimentar de importanță discuțiilor și rezoluțiilor.

 Mariana Gâju, prim-vicepreședinte A.Co.R., în calitate de Vicepreședinte în Biroul Executiv al Consiliului Municipalităților și Regiunilor din Europa a luat parte la această reuniune. Din partea A.Co.R. au participat și Sergiu Țâra, Președinte executive A.Co.R. și Adrian-Constantin Miroiu-Lamba, Director Executiv A.Co.R.

Conform reprezentanților ACoR, în prima zi a evenimentului, participanții au luat câteva decizii importante legate de activitatea CEMR din 2024, respectiv au aprobat planul de activități pentru 2024, precum și bugetul Consiliului pentru 2024, buget care prevede și majorarea cotizației membrilor cu 5%, începând din 2024. S-a prezentat și validat proiectul de apel la acțiune pentru membrii Parlamentului European, mai ales în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2024. De asemenea, s-a prezentat și documentul de poziție privind viitorul politicii de coeziune. Nu în ultimul rând, s-a discutat punctul de vedere al CEMR asupra Declarației primarilor europeni privind politica urbană europeană potrivită pentru viitor, specificându-se necesitatea de a nu se face diferență între urban și rural, solicitându-se din partea delegației germane ca o astfel de Declarație, care nu include și ruralul, să nu fie susținută de către CEMR.

În ultima parte a zilei s-a discutat despre Declarației de la Praga – „Mai multă încredere, o voce mai puternică pentru un parteneriat mai viguros cu guvernele locale și regionale”. Această declarație politică, prima din ultimii 11 ani elaborată de CEMR, solicită factorilor de decizie din UE și guvernelor naționale să integreze autoritățile locale și regionale mai structural și strategic în procesul de elaborare a politicilor, în special acolo unde competențele descentralizate sunt esențiale pentru rezultatele eficiente ale politicilor, să simplifice reglementările europene, să elimine sarcinile birocratice, să aplice în mod consecvent cerința unei cooperări autentice de parteneriat între nivelurile naționale și locale sau regionale, în conformitate cu principiul parteneriatului stabilit cu succes în implementarea politicii de coeziune, să stabilească ținte procentuale fezabile și flexibile pentru reglementările și măsurile UE, care să țină cont de nevoile diferite ale localităților și regiunilor, să sporească sprijinul pentru infrastructura transnațională și promovarea mai intensă a cooperării transfrontaliere, de ex. prin sprijinirea mecanismului european transfrontalier 2.0, să îmbunătățească și să simplifice modul de administrare a fondurilor din programele UE gestionate direct.

A doua zi a evenimentului a fost dedicată susținerii a două dezbateri politice. Prima dezbatere – „Relația Green Deal și democrație: ce cale pentru nivel local?” a abordat tranziția democratică și favorabilă incluziunii către un viitor verde. Deschis de concluziile studiului lui Italo Colantone, profesor asociat la Universitatea Bocconi, dezbaterea a continuat cu o discuție despre modul de realizare a tranziției ecologice, ținând cont de specificul nevoile diferitelor teritorii, specificându-se că există o conștientizare a nevoii de a implementa politici verzi la nivel local, dar că aceste politici de tranziție verde trebuie comunicate foarte bine către cetățeni și că trebuie avut grijă să nu existe cetățeni și localități care să piardă în urma acestei tranziții. A doua dezbatere a avut ca subiect „Impulsionarea politicilor europene privind clima și energia prin guvernare pe mai multe niveluri, politici exemplare și dinamică financiară”, un panel dinamic de discuție privind descentralizarea politicilor ecologice.

Evenimentul s-a încheiat cu Ceremonia de semnare a Declarației de la Praga – „Mai multă încredere, o voce mai puternică pentru un parteneriat mai viguros cu guvernele locale și regionale”, la Reședința Primarului din Praga, subliniind angajamentul guvernelor locale și regionale de a conduce schimbări pozitive în Europa.

Citește și: 

Grupul Socialiștilor Europeni, dezbatere pe „Pactul verde local”. Ce le-a transmis Mariana Gâju?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii