Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Marea le-a adus împreună“. Raluca și Persida - o poveste de ambiție și prietenie

ro

26 May, 2024 13:41 778 Marime text
foto: MApN
Într-o lume în care ambiția și prietenia se întrepătrund, povestea a două tinere, Raluca și Persida, din Armata Română, demonstrează că perseverența și determinarea le pot aduce succesul în carieră și o legătură de prietenie puternică.

În anul 2020, fără să se cunoască la acel moment, Raluca și Persida și-au propus să își urmeze vocația și să își construiască o carieră în armată. Raluca a candidat pentru un loc la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, în timp ce Persida a ales să candideze pentru un loc în rândurile soldaților gradați profesioniști.

Astăzi, cele două sunt bune prietene și militari ambițioși, care și-au dorit să atingă noi culmi în cariera militară.

Raluca Ristache, maistrul militar clasa a IV-a, este absolventă a promoției 2022 de maiștri militari și studentă în anul I al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Ea a fost atrasă de meseria militară datorită valorilor definitorii ale unui militar, respectul și responsabilitatea. Pentru Raluca, organizarea riguroasă a timpului și stabilirea obiectivelor au fost elemente esențiale în cariera sa militară și în viața de zi cu zi.Povestea lor a fost făcută publică pe pagina de socializare a Ministerului Apărării Naționale:

Raluca și Persida, o poveste despre ambiție

În 2020, necunoscându-se la acel moment, Raluca și Persida au decis să candideze pentru a intra în armată. Raluca a candidat pentru un loc la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, iar Persida pentru un loc la soldați gradați profesioniști. Astăzi sunt bune prietene, militari ambițioși, care și-au dorit mai mult de la cariera militară.

Maistrul militar clasa a IV-a Raluca Ristache este absolventă a promoției 2022 de maiștri militari și studentă în anul I al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

"Ceea ce m-a atras de prima dată la această meserie au fost cele două valori definitorii pentru un militar, din punctul meu de vedere: respectul și responsabilitatea. De asemenea, mie îmi place să îmi organizez foarte bine timpul, să îmi stabilesc obiectivele cu atenție și să fac tot ce pot pentru a mi le îndeplini, ceea ce am regăsit în sistemul militar, astfel că am considerat că această meserie mi se potrivește cel mai bine.

În 2023 a fost momentul în care mi-am dat seama că pot mai mult decât ceea ce făceam, cu atât mai mult cu cât primeam și confirmarea celor din jur care mă încurajau să dau mai departe la academie pentru a deveni ofițer.

Ce-i drept, doream încă din primul an de școală militară să urmez cursurile acestei instituții, dar cred că așa a fost să fie și am învățat multe din fiecare etapă parcursă. În vara anului 2023 am susținut examenul de admitere la academie și emoțiile au fost la cote maxime. Orice îți dorești să faci, trebuie doar să faci cu inima deschisă și din convingere, cu perseverență și răbdare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.”

Elev fruntaș Persida Pletosu a absolvit cursul de formare a soldaților gradaților profesioniști și din ianuarie 2021 și-a început activitatea în cadrul Divizionului 50 Corvete.

„În perioada în care am candidat eu, nu se intra ușor în armată, cum nici astăzi nu se intră dacă nu te pregătești, dacă nu muncești pentru acest vis. Locurile erau limitate, iar la probele sportive evaluatorii au fost foarte stricți, dar corecți. Am muncit destul mult pentru a intra în armată.

Fiind o fire independentă, mereu am luat deciziile de una singură. Părinții nu au apucat să își spună părerea că eu deja aveam decizia luată în mintea mea. Am ales ce simțeam eu, iar eu am simțit să fac parte din armată. Nu mă văd făcând altceva.

Anul trecut am simțit nevoia de o schimbare și am intrat la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Pe lângă avansarea în grad, mi-am dorit să cunosc alți oameni, să trăiesc lucruri noi, să mă dezvolt mai mult.

Intrarea mea în armată a venit cu foarte multe schimbări în ceea ce privește caracterul. Experiențele pe care le-am avut până acum cu oamenii și inclusiv faptul că este o lume a bărbaților, sau cel puțin așa se spune, m-au întărit și format ca om. Datorită acestui lucru m-am simțit pregătită să merg mai departe cu școala de maiștri, știam că o să mă descurc.

Chiar dacă deciziile le-am luat întotdeauna singură, părinții m-au susținut indiferent de decizie.”

Marea le-a adus împreună și tot marea le va purta spre îndeplinirea visurilor! Mult succes în continuare!- se arată în conținutul postării. Citește și:

MApNDistincții la faza națională a olimpiadei de geografie care s-a desfășurat la Constanța!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii