Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAPN Schimbare la comanda Statului Major al Forțelor Terestre. Cine a fost numit în funcția de șef al SMFT (GALERIE FOTO)

ro

19 Apr, 2023 11:02 1883 Marime text
Sursa Galeriei Foto: Facebook/MApNSchimbarea comenzii la nivelul unei categorii de forțe reprezintă un eveniment important pentru întreaga Armată a României.

În data de 18 aprilie a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii și Drapelului de Luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), între generalul-locotenent Iulian Berdilă și generalul-maior Ciprian Marin, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Cu acest prilej, ministrul Angel Tîlvăr a afirmat că „Asistăm la un schimb de comandă între doi dintre generalii de elită ai armatei noastre, educați în instituții prestigioase din țară și din străinătate, căliți în numeroase misiuni în teatrele de operații și confirmați ca profesioniști desăvârșiți la comanda unor unități ale armatei dintre cele mai renumite.”

Șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, i-a mulțumit generalului-locotenent Iulian Berdilă pentru întregul efort la comanda Forțelor Terestre, îndeplinind cu succes “un mandat plin de provocări, în contextul pandemiei de COVID-19 de acum trei ani, cand Forțele Terestre erau angajate în sprijinul autorităților publice. A urmat declanșarea războiului din Ucraina, care a adus o perioadă foarte încărcată pentru trupele terestre, în special în ceea ce privește sprijinul națiunii gazdă și integrarea forțelor aliate în arhitectura de apărare de pe teritoriul național. În același timp, s-a accelerat procesul de consolidare a unităților și marilor unități și au fost începute programe importante de înzestrare. Mulțumesc generalului-locotenent Berdilă pentru întregul efort la comanda Forțelor Terestre și, mai ales, pentru modul în care a coordonat, sincronizat și sprijinit relațiile cu militarii din statele aliate pentru dislocarea în România! ”

Generalul-locotenent Iulian Berdilă, care a fost numit, cu aceeași dată, locțiitor pentru operații și instrucție la Statul Major al Apărării, a mulțumit întregului personal pentru sprijinul și implicarea acordate pe timpul cât s-a aflat la conducerea acestei categorii de forțe a Armatei României.

Generalul-maior Ciprian Marin a subliniat că este onorat de această nobilă însărcinare, mai ales luând in considerare că spațiul terestru este domeniu esențial pe câmpul de luptă, orice operație decisivă necesitând prezența fermă și eficace a Forțelor Terestre.

De-a lungul carierei militare, generalul-maior Ciprian Marin a îndeplinit funcții de comandă la toate nivelurile ierarhice, dintre care: comandant al Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” (2009-2014), locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” (2014-2017), comandant al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza (2017-2020), șeful Direcției Operații la Statul Major al Apărării (2020-2022). Anterior preluării conducerii Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.

Noul șef al Statului Major al Fortelor Terestre a participat la mai multe misiuni internaționale precum ofițer de legătură la Comandamentul Întrunit Italian de la Roma pentru operația din Irak ANTICA BABILONIA (2003), ofițer de stat major în cadrul Biroului evaluare forțe la Comandamentul Componentei Terestre a NATO din Madrid (2004-2007), locțiitor al Comandantului Combined Team Zabul, Afganistan (2009-2010), șef Secție Dezvoltare la Comandamentul Regional de Sud din Kandahar al Forței Internaționale de Securitate și Asistență - ISAF (2012-2013).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii