Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută finalizarea procedurilor de atribuire către România a complexului Luceafărul din Vârşeţ, Republica Serbia

ro

17 Dec, 2022 10:55 862 Marime text
Sigla MAEMinisterul Afacerilor Externe salută finalizarea vineri, 16 decembrie 2022, a procedurilor de atribuire către România a complexului “Luceafărul” din Vârşeţ, Republica Serbia.

Potrivit MAE, concretizarea cu succes a acestui demers diplomatic a fost posibilă ca urmare a semnării la București, la 27 iunie 2022, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Nikola Selaković, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii Luceafărul României. Potrivit Acordului, imobilul va putea fi folosit de către partea română pentru activități consulare, pentru promovarea culturii și tradițiilor româneşti, precum și ca spaţiu pentru menținerea unui contact susținut și permanent cu persoanele aparținând minorității române din Republica Serbia. Acest acord a consfințit soluționarea, ca urmare a demersurilor diplomatice ale României, a aspectelor privind atribuirea proprietății complexului “Luceafărul” din Vârșeț către statul român.

„Protocolul de predare-primire privind acordarea dreptului de proprietate asupra clădirii Luceafărul a fost semnat de către ambasadorul României la Belgrad, Silvia Davidoiu, și, respectiv, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Serbia, Suzana Bošković-Prodanović.

Complexul “Luceafărul” din Vârșeț a fost construit începând cu anul 1894 și dat în folosință în 1904 de elita românească din regiune. Destinația inițială a fost Banca “Luceafărul”, care a finanțat activitatea agricolă a românilor din zonă și care a devenit în scurt timp epicentrul acțiunilor de promovare a identității culturale și spirituale românești în Voivodina. Complexul “Luceafărul” a aparținut etnicilor români vreme de peste 50 de ani (1894-1947), generând și concentrând o efervescență culturală ce a conferit forță, coeziune și continuitate tradițiilor, valorilor și culturii române în statul vecin, într-o perioadă dificilă din punct de vedere istoric și politic“ - au precizta reorezentanții MAE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii