Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lulache, naşul ex-ministrului David Cristian Zgabercea „cedează“ în faţa fostului soţ al şefei NuclearElectrica

ro

05 Oct, 2015 00:00 7552 Marime text
 

Despre Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, cel care, de altfel, i-a devenit şi naş, nu putem spune că a trăit doar din salarii. Veniturile sale sunt întregite şi de cifrele de afaceri ale business-urilor sale, în unele fiind implicat alături de nume cu greutate. Până nu demult, Cristian Zgabercea împărţea beneficiile aduse de firma Valsercris Company SRL cu Cristian Lulache, fostul soţ al Danielei Luache, şefa NuclearElectrica, dar şi cu Florian Gheorghiţă. Aceştia apar ca asociaţi  şi în firma Anna Comrom SRL.

Afaceri cu naşi sus-puşi

Aşa cum se arată în Monitorul Oficial nr. 5413/29.09.2015, Cristian Zgabercea îşi cesionează procentul de 15% dintre părţile sociale deţinute către Cristian Lulache, ieşind astfel din această firmă cu sediul în Azuga. Tot atunci, celălalt asociat, Florian Gheorghiţă, îşi cesionează şi el o parte dintre părţile sociale către Cristian Lulache, astfel că fostul soţ al Danielei Lulache şi naş al fostului ministru David ajunge asociat majoritar, deţinând 96,67% dintre interese. Diferenţa de 3,33% îi rămâne lui Gheorghiţă, cel care, de altfel, este şi administratorul firmei, după cum arată Registrul Comerţului.
 
Firma din care Zgabercea a ieşit are ca obiect de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“ şi a fost înfiinţată în 2002. În afacere a fost implicată şi Daniela Lulache, care, în martie anul acesta, şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea în Valsecris Company către Cristian Lulache, astfel că cel din urmă a ajuns să deţină atunci 75% dintre participări, în timp ce Zgabercea, doar 25%.



Potrivit celor declarate de aceasta în CV, Daniela Lulache a deţinut funcţii în mai multe firme cu capital de stat. În perioada noiembrie 1993 - noiembrie 1994, a fost director financiar la Transglobal Media - deţinător de licenţe Warner Bros şi Sony Muisic. Între 1997 şi 1999, a ocupat mai multe funcţii la banca de investiţii Expandia România SA. A ocupat apoi funcţii de director şi în cadrul AVAB (fost ORCB), Lulache Group SRL, Raiffeisen Bank SA, unde a fost director al Direcţiei de restructurare şi recuperare credite, urmând apoi ascensiunea directă la Fondul Proprietatea, BNR şi, din mai 2013, la SN NuclearElectrica SA.
 
Dacă despre Cristian Zgabercea, finul lui Nicuşor Constantinescu, se ştie că a fost angajat al CJC şi producător general la TVR, nici vechiul său partener de afaceri nu este tocmai un necunoscut. Cristian Lulache a fost căsătorit cu Daniela Lulache, director general al NuclearElectrica, de care a divorţat în 2013. Economist de profesie, Daniela Lulache a ocupat fotoliul de director al Fondului Proprietatea înainte de a ajunge la un alt gigant de stat. Între cele două joburi de stat, bine plătite, Lulache a fost numită, la BNR, consilier al viceguvernatorului Bogdan Olteanu.

Potrivit EVZ.ro, în noiembrie 2005, Cristian şi Daniela Lulache i-au cununat, la Viena, pe Cristian David şi pe Vanda Vlasov, fiica fostului preşedinte al Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov. Cristian David a fost ministru de Interne al României, fiind cercetat în prezent sub control judiciar.

Fiul generalului, afaceri cu Atanasie Stănculescu

Despre Cristian Lulache, EVZ dezvăluia, în 2008, că a fost partener de afaceri cu generalii Victor Atanasie Stanculescu, fostul prim-adjunct al ministrului Apărării în regimul Ceauşescu, şi Marius Opran. El este fiul generalului Lulache, fost şef al Direcţiei de mobilizare din Ministerul Apărării. Cristian Lulache a administrat societatea Superbis RTP SA, care producea obiecte de uz sanitar şi care era controlată de generalul STS Marius Opran. Lulache şi Atanasie Stănculescu au pus bazele firmei CLC Marketing SRL, prin care doreau să vândă în România produse pentru copii, sub licenţa corporaţiei „Disney“. 

În atenţia DNA, alături de naşul său şi de un rapsod 

Amintim că, în luna aprilie, DNA anunţa trimiterea în judecată a lui Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, suspectat de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de evaziune fiscală. În aceeaşi cauză, procurorii Anticorupţie au dispus, la acea dată, trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de conflict de interese (nouă infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată). În cel mai recent dosar la DNA al şefului CJC, procurorii au deferit-o Justiţiei şi pe Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), dar şi de constituire a unui grup infracţional organizat.
În faţa judecătorilor au mai ajuns: Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, suspectată de complicitate la evaziune fiscală.
 

Citeşte şi
Drumul banilor până la Sibiu: Nicuşor Constantinescu, finul Zgabercea şi un interpret de muzică populară, trimişi în judecată de DNA 
Rechizitoriu: Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii