Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările de reabilitare a lăcaşului sfânt, aproape de final Credincioşii din Izvoru Mare au prăznuit hramul bisericii (galerie foto)

ro

09 Nov, 2011 02:42 2807 Marime text
hram_pestera_biserica.jpgCredincioşii din Izvoru Mare au cinstit ieri, cu ocazia uneia dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, hramul bisericii care poartă acest nume. Aşa cum se obişnuieşte la români şi cum administraţia locală face la fiecare astfel de sărbătoare, peste 150 de localnici din Izvorul Mare au fost cinstiţi la o masă mare la Căminul Cultural din localitate. Bucatele servite de săteni, binecuvântate de trei preoţi, doi din comună şi unul din Tortoman, au fost oferite, ca de fiecare dată, de Primăria Peştera.

Lăcaşul de cult cinstit ieri se află în plin proces de reabilitare. Potrivit celor declarate de primarul Valentin Vrabie, construcţia bisericii a început în anul 1937 şi abia după cel de-al doilea război mondial lucrările au fost finalizate. Aflată pe un vârf de deal, biserica se arată sătenilor şi tuturor celor care trec prin localitate în toată splendoarea sa, fiind, chiar şi în urma reabilitării exterioare, un lăcaş de cult aparte.

hram_pestera_pestera_1.jpgReparaţiile capitale în care a intrat biserica anul trecut erau programate să se finalizeze până la această sărbătoare, însă planurile au fost puţin devansate, sperându-se ca până la finele anului să se finalizeze lucrarea cu totul. Până acum, s-a lucrat la exterior, a fost înlocuit acoperişul în totalitate şi a fost adusă o catapeteasmă nouă, sculptată în lemn. Zidurile lăcaşului de cult, clădite din piatră, au fost spălate şi lăcuite şi s-au efectuat totodată lucrări de consolidare în interior. Potrivit celor declarate de pictorul care se ocupă de această lucrare, Ion Stoica, lucrarea va fi gata într-o lună. Au mai rămas de realizat lucrările la partea de jos a pereţilor bisericii, lucrări care nu sunt foarte complicate şi care nu necesită foarte mult timp. Ulterior vor fi aduse stranele şi încheiate lucrările la catapeteasma bisericii.

După slujba oficiată de trei preoţi, doi din comună şi unul de la Tortoman, credincioşii prezenţi în biserică s-au putut închina la moaştele aduse la biserica din Tortoman.

Într-o aşa zi de sărbătoare, nu a lipsit nici masa care se organizează la fiecare hram în comuna Peştera. Peste 150 de persoane din comună, tineri, copii şi bătrâni, au luat parte la masa organizată cu acest prilej, toţi fiind serviţi cu bucate alese. Primarul comunei, prezent şi el şi la slujbă şi la masa oferită de administraţia locală, s-a declarat bucuros că sătenii au răspuns apelului şi au venit la sărbătorirea hramului, mulţumindu-le tuturor că sunt împreună în această zi de mare sărbătoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii