Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Tătare, la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

ro

02 May, 2019 22:22 2171 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța organizează duminică, 5 mai, începând cu ora 17,00 un eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Tătare. Evenimentul va avea loc la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” (fostul Cinematograf „Republica”). Programul artistic va fi susținut de soliști și ansambluri ale UDTTMR, iar copiii care urmează cursurile de limba tătară organizate în cadrul Școlii Comunitare vor recita poezii în limba maternă.

Prin Legea nr. 256/2010, ziua de 5 mai a fost instituită a Zi a Limbii Tătare. Potrivit acestei legi, cu prilejul acestei zile, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității tătare se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Aceeași lege mai precizează că „autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și / sau financiar, după caz”. „În instituțiile de învățământ în care se predau limba tătară ca limbă maternă și religia islamică, în ziua de 5 mai se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor include, în cadrul emisiunilor dedicate minorităților naționale, aspecte de la manifestările anuale ocazionate de sărbătorirea Zilei limbii tătare”, mai prevede legea.

De la adoptarea legii, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat an de an manifestări cu prilejul zilei de 5 mai, manifestări în care au fost implicați în mod special tinerii comunității, ei fiind principalii beneficiari ai demesurilor de păstrare și promovare a limbii materne și mesagerii valorilor identitare tătare. Ca și anul trecut, și de data aceasta, UDTTMR beneficiază, pentru organizarea evenimentului din data de 5 mai, de sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Constanța.

Și anul acesta, UDTTMR îi invită pe toți membrii comunității dar și pe prietenii de alte etnii să sărbătorească împreună Ziua Limbii Tătare.

Intrarea la spectacolul organizat de UDTTMR duminică, 5 mai, este libera!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii