LIVE Text+Video Detalii despre platforma digitală Arcanum la Congresul Internațional de Istorie a Presei desfășurat la Universitatea Ovidius Constanța
LIVE Text+Video:Detalii despre platforma digitală Arcanum la Congresul Internațional de Istorie a Presei desfășurat
23 May, 2025 15:11
ZIUA de Constanta
286
Marime text



Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), prin Facultatea de Litere, programul de studii Jurnalism, şi Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) organizează, în perioada 23- 24 mai 2025, cea de-a XVIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Istorie a Presei.
Manifestarea, cu tema „Ideologii în presă. Politici editoriale şi studii de caz”, este organizată în colaborare cu Organizaţia de Management al Destinaţiei Mamaia-Constanţa şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Potrivit organizatorilor, evenimentul reunește 80 de profesori, cercetători, studenţi şi practicieni din domeniul Ştiinţe ale comunicării. Totodată, la manifestare va participa conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiţă, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei.
În cadrul congresului, auditoriului îi sunt prezentate detalii despre platforma digitală de presă Arcanum.
UPDATE:

Helena Csomoss de la Arcanum are cuvântul de deschidere.
„ Arcanum este un proiect în care ne considerăm cei mai mari. Avem ziare din toată partea de Est a Europei.Ce este unic este căutarea facială.În baza de date avem cele mai importante ziare. Colaborăm cu multe universități din țară.
Proiectul a pornit acum 30 de ani, pe CD-uri. S-a digitalizat Biblia, în mai multe limbi pe CD-uri și așa a pornit de la CD-uri, de la poezii și a ajuns la ceea ce este acum, cea mai mare bază de date din Estul Europei. Un utlizator care intră pentru prima dată pe platformă poate găsi 250 de ani de istorie, avem ziare foarte vechi, inclusiv „Universul”, „Scânteia”, „România Liberă”, deci se pot găsi o mulțime de informații, o bază de date enormă, cu imagini, picturi, hărți, chiar recomand pentru toată lumea să încerce”
Procesul din spatele digitalizării unor arhive
„Procesul din spatele digitalizării unor arhive este unul lung. Arcanum are sediul principal în Budapesta, unde este o echipă de peste 30 de oameni care scanează, capacitatea lor este de 1 milion de pagini/ lună, ceea ce înseamnă că este o digitalizare în masă. Sunt cam 4,5 etape până la produsul finit. De-a lungul timpului, digitalizarea a fost îmbunătățită intern, constant, cu ajutorul AI, sunt îmbunătățiri pentru a stoca mai multe date, dar sistemul actual este unul foarte bun. Avem și căutare facială, care este un atribut unic, adică după poză, putem găsi un articol dintr-un ziar. La acest moment, avem 82 de milioane de pagini, ele se înbogățesc cu minim de un milion pe lună, din care 25 de milioane sunt în limba română, restul sunt în alte limbi. Cine este interesat de cercetare, totul este la un click distanță.”, a mai precizat Helena Csomoss, din partea Arcanum.
Citește și
LIVE VIDEO(FOTO) Universitatea „Ovidius” Constanța organizează a XVIII-a ediţie a Congresului Internaţional de Istorie a Presei. Proiectul Arcanum, printre temele de interes
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii