Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Limbaj de primar „Perlele" lui Mazare

ro

05 Aug, 2009 21:43 6408 Marime text
cap_3.jpg„Glezna femeii trebuie să fie egală cu «socoteala» bărbatului"

Chiar dacă nu ne vine să credem, primarul Radu Mazăre nu a fost întotdeauna, de la apariţia sa pe scena politică, atât de exuberant şi de comico-vorbăreţ. Ba chiar părea, în primii ani, o persoană respectabilă şi responsabilă, fără fiţe de vedetă şi fără gânduri aparente de ascensiune pe scara social-mondenă.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, comportamentul edilului s-a schimbat simţitor. Presa anilor de început al carierei sale politice îl creiona ca un om simplu, dedicat oamenilor, care se prezenta la inaugurări de fântâni. Un fost ziarist, devenit politician. Până prin 2003 - 2004 nici nu-şi arătase pasiunea pentru ţările, dansurile şi modul de viaţă al sud-americanilor. Atunci a început să-şi „dea în petic". Însă niciodată aşa cum a făcut-o în ultimii ani. Nu numai comportamentul i s-a schimbat, ci şi limbajul. Mai nebăgat în seamă şi mai puţin vizibil în presa centrală, Mazăre nu prea ieşea în faţă. Este adevărat că episodul „măi, animalule!" s-a lipit de el ca marca de scrisoare, în ciuda faptului că Mazăre nu fusese actor în acea piesă de teatru. Însă, transferul de imagine şi-a făcut efectul şi l-a transformat pe cel care avea să devină primarul Constanţei într-un mic star. Apoi a intrat în politică, a crescut şi a început lupta cu PNA (devenit DNA), cu Băsescu şi cu ANI. Dar şi-a mai dat şi drumul la gură.

De la Kafka la pupatul în fund

Spre exemplu, prin 2005, spunea: „Ce ceea ce se petrece acum este ca în Procesul lui Kafka, în care se trezeşte dimineaţa arestat şi i se spune că a omorât un om şi el habar nu avea de asta". Evident, totul avea legătură cu anchetări şi cu vendete politice. Exemple ale „deraiajelor" lui Radu Mazăre de la limbajul colocvial, potrivit unui şef de administraţie publică locală, nu lipsesc. Mai deunăzi spunea despre ancheta ANI, în care este actor principal: „După ce domnii de la ANI, ca şi cei de la DNA, nu mai ştiu ce să mai caute şi ce să mai răscolească, acum s-au repezit ca ulii să-mi caute chiloţii din 2003. (...) Îmi pare rău că i-am stricat bucuria lui Băsescu şi inspectorilor ANI care s-au grăbit ca o fată mare să se bucure şi să declare că m-au prins", a declarat Radu Mazăre. Cu numai câteva săptămâni înainte zicea despre o autosesizare a ANI: „Zic ăştia că s-au autosesizat... Vrăjeală!".

Despre colegii de la Hotnews, cei care au scris că Mazăre dă bani publici pentru ştiri pozitive despre primăria, edilul a spus nervos: „Cei de la HotNews, care sunt o instituţie de presă care îl pupă în fund pe Băsescu toată ziua, au făcut o anchetă procurărească, fără să...  Au făcut o anchetă exact ca cei de la ANI, fără să ceară documente. Au făcut-o cu rea-voinţă, exact ca procurorii de la DNA. Le-am spus că ştiu cine sunt, că îl pupă în fund pe Băsescu şi le-am urat că o să mă pupe şi pe mine în fund pentru ceea ce mă cercetează. Ziaristu'-procuror care îl pupă în fund pe Băsescu a făcut o anchetă rău-voitoare. I-am spus că o să mă pupe în fund şi pe mine. (...) Alo, domnu' ziarist care îl pupaţi în fund pe Băsescu, ştiţi ceva? Să mă pupaţi şi pe mine în fund! Contractele mele sunt legale. Asta vă transmit eu la HotNews: să mă pupaţi în fund!".

gabi_stan_radu_mazare_masina_jeep_toyota_05.jpg„După Sfântă Mărie, ai făcut ceva în pălărie"

Nu a fost pentru prima dată când s-a legat de presă. Nu demult zicea că „postul B1 TV îl pupa în cur pe Băsescu (...) Primiţi bani ca să atacaţi oponenţii lui Băsescu". Şi, chiar dacă şi-a cerut scuze că a „vexat" pentru că a purtat uniforma armatei naziste pe scenă, nu a putut să nu dea cu bâta în baltă: „Orice armată din lume omoară oameni. Militarii români ucid în Afganistan". Are un mod propriu de a face descrieri. Despre Elena Băsescu a spus la un moment dat că este „frumuşică, dar nu e pe gustul meu! E prea siliconată, prea buzată, prea botoxată!", iar despre Sulfina Barbu, că este proastă. Însă ştie foarte clar cum trebuie să arate o reprezentantă a sexului frumos: „Glezna femeii trebuie să fie egală cu «socoteala» bărbatului". Despre preşedintele Băsescu... numai de „bine". Ba îi spune Iuda, ba consideră că „este disperat că s-ar putea să nu mai iasă. Este disperat, este fibrilat în fiecare zi". Nici despre premierul Boc n-a avut tocmai vorbe de laudă: „Ei amuşină pe aici şi pe mine nu mă anunţă. Şi Băsescu şi Boc. Vin şi ei la Mamaia" sau „Ce e asta, Prima casă? A venit Boc cu vrăjeala asta. Păi, cum îl las eu pe Pogea, când am jumătate din guvern, să facă bagabonţeala asta? Ăştia, cum ajung miniştri de Finanţe, cum sunt foarte deştepţi". Însă mereu îşi încheie discursurile cu o vorbă de duh: „Ştiţi cum se spune... După Sfântă Mărie, ai făcut ceva în pălărie. Se termină sezonul!". Limbaj de... primar de mare municipiu.

{mos_ri:Mazare}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 06 Aug, 2009 18:10 Braziliencele sunt pentru ochii si buzunarele celor " cu bani multi" ,care se imbulzesc pe autostrada "SOARELUI", pe varianta de la Harsova si alte sosele, ca doar este sezonul estival.La iarna le duce inapoi in Brazilia.Daca face ceva pentru distractia turistilor e rau ,daca nu face nimic e rau.Unii sunt cam sclifositi si ar putea sa-si scrie pe NET preferintele.Cine stie, poate au si ei idei bune !
  • ... 06 Aug, 2009 14:38 pai ba o****r de primar care esti . lumea nu are ce manca si tu faci prostitutie cu brazilience la mamaia? la puscarie cu tine
  • surmelis argentina pusa 06 Aug, 2009 12:38 Pentru"ucseer".Ce este foarte bun si mai ales exotic ,costa foarte mult si sunt privite de ochii a sute de mii de oameni si sunt sigura ca merita banii dati pe o investitie inedita si originala. Cred ca posturile de televiziune romane sunt pline de "fundulete",dar ale noastre sunt mai slabute, de alea nu ti-e sila sau alea nu costa bani multi ?
  • ucseer 06 Aug, 2009 11:06 Chiar nu va este rusine ca aveti un asemenea primar? Stiti cat costa funduletele de brazilience zguduite in ritm de samba pe care Von Mazare, ca sa-si clateasca ochii le-a adus la Mamaia? 350.000 euro. Stiti cat a dat postului lui de televiziune, Neptun, ca sa ni-l arate cat de macho este cand ii trimite pe toti sa il pupe in fund? 800.000 euro.
  • surmelis argentina pusa 06 Aug, 2009 05:40 Asta-i fadza omeneasca! Inseamna, d-lor colegi ziaristi ai d-lui primar constantean ca aveti o mare INVIDIE pe fostul dumneavoastra coleg de munca si vreti sa-l "tacati" la orice colt de strada. Va recomand ,vizite de lucru,in oraselele mai mici ale judetului Constanta,cum ar fi HARSOVA. Aici este mult de lucru pentru meseria D-voastra si nu mai fortati primarul constantean sa-si iasa "din pepeni". Oraselele mai mici va fac SILA si nu va puteti cobora la nivelul lor ? sau va este TEAMA de primarul si consilieii locali ai orasului Harsova ,care musamalizeaza si tin sub tacere tot ce misca in acest micut orasel ?