Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege promulgată Drepturile la pensie ale lucrătorilor români şi americani - asigurate reciproc

ro

03 Jan, 2024 13:43 759 Marime text
  • Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, arată Legea ce ratifică respectivul acord, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.
     
Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, arată Legea ce ratifică respectivul acord, promulgată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis pe 5 octombrie de Ministerul Muncii, la momentul aprobării de către Executiv a proiectului de lege, Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum şi legilor care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate.

În baza noului acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat, în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Documentul conţine şi dispoziţii privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.

Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii privind stabilirea legislaţiei aplicabile, în scopul evitării dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de acord.

Proiectul de lege aprobat de Executiv include şi prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi. În acest sens, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

Acordul în domeniul securităţii sociale include prevederi referitoare la măsurile administrative şi de cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare, şi urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Cutremur în Japonia: Klaus Iohannis- „România este alături de poporul Japoniei în aceste momente dificile“ 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii