Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea cărţii „Status” a lui Mugur Grosu (galerie foto)

ro

10 Feb, 2014 00:00 2585 Marime text
Aplaudată de un public numeros, neconvenţionala carte a lui Mugur Grosu, numită „Status”, a strâns un număr impresionant de admiratori la Constanţa. Deşi s-au lăsat puţin aşteptaţi, autorul şi cei doi invitaţi ai săi, actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor - filiala Dobrogea, conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, şi poetul şi prozatorul neoavangardist Yigru Zeltil, au captat imediat atenţia celor veniţi. Primul care a prezentat „Status” a fost conf. univ. dr. Angelo Mitchievici, care a constatat îmbinarea dintre real şi ireal, dintre sentimentele autorului şi simplele statusuri de pe Facebook.
 
„Textele au o dimensiune cinematică, sunt un fel de very short stories (poveşti foarte scurte), dar care sunt aduse împreună printr-un montaj foarte abil. Este surprinzător pentru mine câtă coerenţă pot avea aceste texte şi, mai mult decât atât, acest mic relief dramatic-absurdist pe care îl au. În acelaşi timp sunt nişte texte aparent improvizate, pentru că, miezul lor este un happening (o desfăşurare a evenimentelor), unul care nu este organizat câtuşi de puţin de scriitor”.
„Status” este o carte care întruneşte atât proză, cât şi versuri, este un volum de prozo-poeme care sunt, în fapt, comunicări cu exteriorul ale eului poetic închistat într-o realitate virtuală, comunicări către prieteni, mai mult sau mai puţin reali, care înţeleg, mai mult sau mai puţin, ceea ce Mugur Grosu transmite.
 
„Când am văzut că Mugur Grosu şi-a publicat statusurile de pe Facebook, mi-am amintit de cartea I`m still alive! (Sunt încă în viaţă). La asta m-am gândit când am dat de mesajele lui Mugur, care au un puternic iz de poantă, dincolo de care se pot distinge urme de viaţă, dacă nu de distrugere. Ceea ce e poetic la Mugur este că în tot ceea ce vede nu se poate abţine să nu îşi demonstreze ingeniul”, povesteşte Yigru Zeltil.
 
Cartea „Statusuri” a fost publicată la editura Herg Benet, iar autorul o dedică prietenilor şi următorilor de pe Facebook: „Dedic aceste pagini celor 2.618 prieteni şi 1.602 urmăritori ai emisiilor mele pe Facebook, care-au schimbat un scriitor de week-end (cum mă ştiam) într-unul de status-uri (cum m-am trezit), şi celor care m-au instigat să le-adun într-o carte. Pioase scuze copacului care s-a irosit aici, sustras din altarul literaturii măreţe. Reverenţe lui Alexandru Oglindă pentru fotografia de pe copertă, coautorilor ei morali - demolatorii Halei Matache, şi «colegilor» scriitori - de procese verbale, care m-au ridicat în slăvile dubei. Şi fluturări de batistă celor ce nu şi-au găsit niciodată răgazul să fie scrise, deşi li se cuvenea măcar asta: o carte din semne de carte.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii