Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un altfel de manual de arheologie. „Calendarul Aztec“, lansat la Cărtureşti - City Park Mall

ro

14 Jun, 2018 00:00 2049 Marime text

Vineri, de la ora 18, la Librăria Cărtureşti (City Park Mall), Editura Noua Acropolă vă invită la lansarea celui mai recent titlu al său: „Calendarul Aztec“.
 
Albumul Calendarul Aztec este un manual de arheologie însoţit de o colecţie de imagini calitative ale codexurile precolumbiene şi artefactelor arheologice. Se doreşte a fi o introducere a cititorului în cunoaşterea istoriei şi culturii principalelor civilizaţii mezoamericane: olmecii, mayaşii, totonacii, toltecii, mixtecii, zapotecii, aztecii şi a oraşului Teotihuacan „locul în care oamenii se transformă în Zei“.
 
Accentul este pus pe civilizaţia aztecă: originea acesteia, căi de comunicaţie, războiul şi războinicii, justiţia, medicina, educaţia, scrisul şi arta, simboluri, rituri şi ceremonii. Pentru Calendarul Aztec se oferă o descriere a celor opt inele astronomice, ce urmăreau mişcarea planetelor Mercur, Venus, Marte şi Jupiter. De asemenea, maniera de înregistrare a timpului, calculul zilelor, anilor şi al secolelor, împreună cu posibile interpretări ale horoscopului aztec.

Din prolog: Calendarul Aztec datează din epoca lui Axayacatl - al şaselea rege aztec, a cărui domnie a durat din 1469 până în 1481 - dar, fără îndoială, este replica unei pietre mult mai vechi. Calendarul a fost utilizat până în anul 1521, ocupând un loc de cinste în Templul Mare din Tenochtitlan dar, când acesta a fost distrus, şi calendarul a fost îngropat, pentru „evitarea idolatriei“. 

Nu avea să mai revadă lumina zilei până la 17 decembrie 1790, când a fost descoperit în timpul lucrărilor de pavare din Piaţa Mare - Plaza Mayor - a oraşului Ciudad de Mexico, unde se afla îngropat la mică adâncime. 
Din 1964 calendarul domină „Sala Mexicană“ a Muzeului Naţional de Antropologie, construit pe locul unde se află pădurea Chapultepec...
Studiul şi cercetarea civilizaţiei aztece oferă răspunsuri la întrebări care ne conduc spre o mai bună cunoaştere şi înţelegere a trecutului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii