Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

KMG International, rezultate excepţionale în 2015 Zhanat Tussupbekov - „Am atins cu succes obiectivele şi direcţiile strategice“

ro

18 Feb, 2016 00:00 1891 Marime text


KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, a înregistrat în 2015 performanţe operaţionale şi financiare record. Grupul a atins anul trecut un rezultat operaţional (EBITDA) de 162 milioane de dolari şi un profit net de 4,6 milioane de dolari.
 
Înregistrarea acestor rezultate a fost posibilă în ciuda efectului negativ determinat de evaluarea stocurilor în contextul scăderii majore a preţurilor la ţiţei în 2015 pe plan internaţional. Fără a lua în calcul efectul menţionat şi în acord cu raportul managementului, nivelul consolidat al indicatorului EBITDA din activităţile operaţionale s-ar fi ridicat la 278 de milioane de dolari, iar profitul net, la un nivel de 120 de milioane de dolari.
 

„Anul 2015 a reprezentat un moment important în istoria Grupului KMG International. Am reuşit să ne atingem cu succes obiectivele şi direcţiile strategice stabilite în 2013, prin realizarea investiţiilor necesare modernizării şi extinderii activelor din regiunea Mării Negre, dar şi prin adoptarea de noi iniţiative de business pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea costurilor de producţie“, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

 
În 2012, nivelul consolidat al rezultatului EBITDA din activităţile operaţionale a fost de 79 de milioane de dolari, iar rezultatul financiar al Grupului a fost unul negativ, de circa 156 de milioane de dolari. Astfel, indicatorul consolidat EBITDA pentru 2015 s-a dublat faţă de cel consemnat în 2012.

Prelucrare şi servicii industriale

Rafinăria Petromidia Năvodari, principalul activ al Grupului KMG International, a înregistrat în 2015 un record istoric privind cantităţile zilnice de materii prime prelucrate (15.200 de tone/zi). Astfel, rafinăria de la malul Mării Negre a prelucrat circa 4,95 de milioane de tone de materie primă. Acest indicator a fost înregistrat în condiţiile în care rafinăria a fost oprită timp de 40 de zile, pentru realizarea reviziei generale de cinci ani. În cadrul reviziei, s-au realizat o serie de lucrări pentru creşterea gradului de securitate în exploatare a instalaţiilor, dar şi pentru îmbunătăţirea eficienţei operaţionale.
 
Prin subsidiara Grupului - Rominserv, s-au efectuat aproximativ 1.000 de inspecţii şi peste 400 de verificări SSM (sănătate şi siguranţă în muncă), fiind controlate 26 de reactoare şi reparate 50 de coloane, peste 250 de schimbătoare de căldură şi 111 motoare electrice. În acelaşi timp, în cadrul programului de creştere a eficienţei operaţionale şi de modernizare a unităţilor de producţie, s-au îmbunătăţit cu 27% costurile de procesare, iar gradul de procesare al Rafinăriei Petromidia a atins 98% din capacitatea totală. Randamentul de motorină produsă în cadrul Rafinăriei Petromidia a atins un nivel record de 50% din volumul de produse albe realizate, în timp ce valorile medii pentru acest indicator la rafinăriile din Europa Centrală şi de Vest s-au ridicat la 40%.

Retail şi trading

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat în 2015 un volum record privind vânzările de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, până la un nivel de 2,64 de milioane de tone. Această evoluţie a fost susţinută în principal de implementarea, din 2013, a unui amplu program de rebranding al staţiilor de distribuţie a carburanţilor, în cadrul căruia s-a dezvoltat un nou concept pentru staţiile Rompetrol - o îmbinare între nevoile şi aşteptările clienţilor noştri cu cele mai bune soluţii tehnice.
 
La finele lui 2015, sub umbrela noului concept, erau în România 121 de staţii proprii şi 39 de staţii partener, programul fiind extins şi în Georgia şi Moldova. Divizia de trading şi-a majorat anul trecut cu 7,5% volumele operate comparativ cu anul precedent.
 

„Compania noastră priveşte cu încredere în viitor intenţia de a ne consolida în continuare prezenţa pe pieţele europene şi în regiunea Mării Negre - de la livrările de ţiţei şi produse petroliere, până la livrarea de produse prin cele mai profitabile canale de vânzări. Am reuşit să creăm o echipă profesională şi dedicată de manageri, pregătită pentru orice provocări şi tendinţe ale pieţei globale“, adaugă Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Despre KMG International 

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 de ţări, KMG International NV este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakstan - KazMunayGas. După preluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformă energetică între resursele naturale din Asia Centrală şi pieţele europene de profil.
 
În România, KMG International deţine una dintre cele mai mari şi mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de cinci milioane de tone de materie primă pe an, dar şi Rafinăria Vega Ploieşti şi unicul producător de polimeri. Reţeaua de staţii a Grupului numără peste 1.100 de puncte de distribuţie carburanţi în România, Moldova, Georgia, Bulgaria, Franţa şi Spania. Subsidiara sa - KMG Trading - este unicul operator pentru exportul de ţiţei al KazMunayGas, dar şi pentru derularea operaţiunilor de trading pe pieţele internaţionale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii