Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Tulcea Traficul intens de nave de pe braţele Sulina şi Chilia ale Dunării alertează autoritățile de mediu din Deltă

ro

29 Aug, 2023 12:01 854 Marime text
  • Traficul intens de nave de pe braţele Sulina şi Chilia ale Dunării, înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, a creat în ultima perioadă tot mai multe probleme de mediu Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, amploarea lor neputând fi cuantificată până în prezent, conform AGERPRES.
 
Traficul intens de nave de pe braţele Sulina şi Chilia ale Dunării, înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, a creat în ultima perioadă tot mai multe probleme de mediu Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, amploarea lor neputând fi cuantificată până în prezent, conform AGERPRES.
 
Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe deversări accidentale de ape uzate din navele care tranzitează braţele Chilia şi Sulina ale Dunării, traficul fiind crescut în ultimul an şi jumătate, după declanşarea războiului din Ucraina.
 

„Intervenim imediat, suntem mereu în alertă şi avem grijă ca dacă ne confruntăm cu vreo deversare majoră să o putem izola şi neutraliza. Ultima deversare a fost în weekendul trecut. (...) Nu s-au înregistrate astfel de mortalităţi (mortalităţi piscicole, n. red.), dar ne-au fost semnalate sporadic în zona Musura şi Sulina astfel de situaţii. Deşi ne-am deplasat cu o viteză destul de mare în zona respectivă, deja efectele se disipaseră. Traficul e foarte mare în ultimul an şi jumătate, cu o mare intensificare în ultima perioadă”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
 

Marinov a mai spus că toate deversările accidentale au un impact asupra ecosistemelor Deltei.
 

„Toate aceste acţiuni de care vorbim, dacă e să le contabilizăm anual sau pe perioade mai lungi, vom constata că produc efecte negative şi se alătură altor tipuri de poluări cu plastice, cu fosfor şi potasiu din agricultură, în special, fapt ce generează un proces de eutrofizare mult mai ridicat, dar şi poluarea care ne îngrijorează de ceva vreme încoace, cea cu metale grele”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

 
De la declanşarea războiului de către Rusia, s-a intensificat traficul navelor maritime pe canalul maritim Sulina şi pe braţul Chilia al Dunării, fluviul fiind una din soluţiile ucrainene pentru exportul de cereale, în condiţiile în care Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.


Citește și:
Caz șocant în Delta Dunării! Cinci sturioni, descoperiți de polițiști în plasele braconierilor (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii