Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii au cerut o cauţiune de 100.000 de euro pentru eliberarea unui fost primar, arestat într-un dosar de corupție

ro

06 Jun, 2022 17:54 1414 Marime text
Primarul a fost arestat preventiv pe 26 mai Foto gds.ro

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit o cauţiune de 100.000 de euro pentru eliberarea din arest a fostului edil al comunei Vitomirești, din județul Olt.

Aceeaşi cauţiune a fost stabilită şi pentru ceilaţi doi inculpaţi din același dosar, administratori ai unor societăţi comerciale. Cei trei au fost arestaţi preventiv pe 26 mai, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Printre infracţiunile din acest dosar de corupţie se numără abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită sau spălarea banilor.


Faptele de corupţie ar fi fost comise de fostul edil cu ocazia derulării unui contract privind modernizarea străzilor din comună.


„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor.

În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate”, au explicat anchetatorii.


Prejudiciul adus comunei Vitomirești este de 19.073.538 lei, mai susţin procurorii DNA.


„De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).

Pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, au mai transmis procurorii DNA.


Potrivit presei locale din Olt, Rotea Ion Robert şi-a pierdut mandatul de primar în aprilie 2021, după ce a pierdut un proces cu ANI.


Inspectorii de integritate l-au găsit în stare de incompatibilitate pentru că a ocupat, în perioada 2013-2014, atât funcţia de primar şi pe cea de membru al consiliului de administraţie al liceului din localitate.


Sursa gds.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii