Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infracțiunile economice, în atenția Poliției Române. Peste optzeci de percheziții domiciliare

ro

08 Feb, 2020 13:24 2197 Marime text
În perioada 1 – 7 februarie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 83 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 59 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. 
 
În cauzele penale instrumentate, faţă de 174 de persoane a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale, iar față de 26 au fost dispuse măsuri preventive (22 reținute, una arestată preventiv, una arestată la domiciliu, iar față de 2 persoane s-a dispus control judiciar).
 
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de aproape 12.000.000 de lei, dintre care aproape 3.500.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de aproape 4.000.000 de lei.
 
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 33.000.000 de ţigarete, 144  kg. de tutun vrac şi peste 200 de litri de alcool.
 
Exemple:
 
Prahova – Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat, la data de 2 februarie,  9 percheziţii la domiciliile unor persoane și la sediile firmelor administrate de acestea, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat.
 
Percheziţiile au avut loc în București, orașul Bușteni -județul Prahova, municipiul Tulcea – județul Tulcea, municipiul Roman și în comuna Alexandru cel Bun - județul Neamț.
 
În baza mandatelor de aducere și a citațiilor emise în cauză, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova 11 persoane, fiind audiate la Tulcea și Roman alte 5 persoane.
 
În fapt, începând cu anul 2019, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, având drept scop achiziționarea de vouchere de vacanță de la diferite persoane fizice, pe care le ar fi decontat la societățile emitente, în baza unor documente fictive, în care s-ar fi menționat în fals prestarea de servicii turistice.
 
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3.941 de vouchere de vacanță, în valoare de 197.050 de lei (valoarea nominală a unui voucher fiind de 50 de lei), 2 mașini de numărat bani, un laptop, o unitate de calculator, o casă de marcat, un POS mobil, înscrisuri de evidență contabilă, notițe, însemnări, documente care atestă proprietatea unor bunuri mobile și imobile.     
      
De asemenea, au mai fost ridicați, în vederea indisponibilizării, pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, 198.000 de lei, identificați în imobilul unei persoane, 81.250 de lei, găsiți la altă adresă, precum și 17.300 de lei, descoperiți în mașina utilizată de un al treilea bănuit.
 
În urma cercetărilor, a fost luată măsura preventivă a reţinerii faţă de 3 membri, iar instanța de judecată a dispus față de aceștia măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
 
Bistrița-Năsăud - La data de 6 februarie a.c., polițiștii specializaţi în investigarea criminalităţii economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița – Năsăud,  au efectuat 28 de percheziții, la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale din județele Bistrița-Năsăud, Iași și Galați, precum și din București.
 
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei din  evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea cu rea-credință a creditului societății.
 
În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente de evidență contabilă, tehnică de calcul și alte categorii de înscrisuri cu valoare probatorie. Totodată, au fost identificate și ulterior indisponibilizate sume de bani, în scopul acoperirii prejudiciului cauzat, dar și conturi bancare, în vederea aplicării măsurii sechestrului asigurător.
 
În perioada 2015-2019, opt persoane, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale care ar fi activat în domeniul construcțiilor, ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale, care nu reprezentau operaţiuni reale, emise de către alte societăți comerciale.
 
Totodată, bani obținuți din evaziune fiscală ar fi fost transferați în conturile societăților administrate, cu titlul de aport capital sau împrumut asociați, în scopul ascunderii ori disimulării originii ilegale a acestora, sumele de bani fiind astfel supuse procesului de spălare a banilor.
 
Persoanele juridice sunt bănuite că ar fi implicate în activități evazioniste, prin tranzacționarea fictivă de bunuri și servicii în cadrul unor circuite comerciale complexe cu entități de timp „fantomă” sau „paravan”, vizând în final crearea de avantaje fiscale beneficiarilor de pe raza județului Bistrița-Năsăud.
 
În realitate, nu ar exista transfer de bunuri între aceste societățile furnizoare și firmele beneficiare și ar fi circulat scriptic doar facturi, care din momentul înregistrării lor în contabilitate, îi ajută pe administratorii acestora să se sustragă de la plata obligațiilor fiscale către statul român.
 
Au fost puse în aplicare 18 mandate de aducere, persoanele vizate fiind conduse la audieri. Față de 2 bărbați, de 56 și 58 de ani, din Bistrița-Năsăud, 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 60 de ani, o femeie, de 27 de ani, din județul Iași și un bărbat, de 31 de ani, din județul Galați, polițiștii au dispus măsura reținerii.
 
La data de 3 februarie a.c., în aceeași cauză, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au dispus măsura preventivă a reținerii față de o femeie, de 62 de ani, din Cluj-Napoca.
 
La activități au participat poliţişti din București, Bistrița-Năsăud, Iași și Galați, precum și jandarmi din Bistrița-Năsăud și Iași. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română și al Biroului de Analiză a Informațiilor Bistrița-Năsăud.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii