Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 03 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înființat în urmă cu peste patru decenii Imobilul Liceului „Traian” din Constanța va fi adus la standarde europene printr-o investiție din Programul Operațional Regional

ro

16 Mar, 2021 00:00 1540 Marime text

Până la finele acestei luni, Primăria Municipiului Constanța a lansat licitația publică pentru Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică aferentă proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic «Traian» Constanța”.
 
Anunțul a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice și preluat pe https://www.licitatiapublica.ro/view_licitatii.php?id=2651008
 
Serviciul constă în elaborarea documentației tehnico-economice (proiect tehnic (PT), proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC), documentație pentru obținerea avizelor/ acordurilor, proiect de organizare a execuției lucrărilor (POE), detalii de execuție (DDE), caiete de sarcini (CS), inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrărilor), aferentă obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Teoretic «Traian» Constanța“. Elaborarea documentației tehnico-economice se va face în două faze: Faza I – Elaborare Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC), Proiect de Organizare a Execuției lucrărilor (POE), Proiect Tehnic (PT), caiete de sarcini (CS) și detalii de execuție (DDE) Faza II – Prestarea serviciului de asistență tehnică din partea proiectantului.
Valoarea totală estimată a lucrării este de 271.000 RON.
 
Demersul are la bază contractul de finanțare semnat, pe 25 februarie 2021, de Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, în valoare de 13.378.737,47 lei, pentru creșterea eficienței energetice la Liceul Teoretic „Traian”. De asemenea, cu același prilej, orașul Negru Vodă (județul Constanța) va beneficia de 4.015.562,98 lei pentru construirea unei școli cu clasele 0-IV și a unei săli de sport în satul Darabani.
 
 
Scurt istoric al unei instituții de prestigiu în județul Constanța
Liceul Teoretic „Traian” Constanța a luat ființă în anul 1977, funcționând ca Grup Școlar Industrial, în perioada 1977-1990, având clase cu profil mecanic pentru liceu și școală profesională. Din ianuarie 1990, în urma dorinței elevilor și a părinților acestora și conform deciziei colectivului de profesori  și aprobării Ministerului Învățământului, s-a transformat în liceu teoretic.
În prima etapă a liceului - cea de liceu industrial - elevii cei mai bine pregătiți au concurat și obținut rezultate notabile la concursurile pe meserii; s-au obținut și locuri onorabile la concursurile școlare pe discipline, faza județeană (numeroase premii  sau mențiuni)  sau națională (ex. 1982 - faza națională -  locul I la limba română, locul I la limba franceză).
După 1990 premiile și mențiunile la concursurile pe discipline devin din ce în ce mai numeroase.  Dintre rezultatele obținute la fazele naționale amintim: mențiuni (1995 - limba franceză; 1996 - 2 mențiuni la biologie; 1997 - 2 mențiuni la biologie; 1998 - mențiune geografie - locul II filosofie; 2001 - mențiune limba engleză; 2002- mențiune limba franceză; 2003- mențiune limba franceză- mențiune geografie; 2004 - mențiune limba franceză, mențiune geografie; 2005 - mențiune geografie, mențiune fizică; mențiune chimie și limba franceză, premiul II și mențiune la geografie la faza națională din 2009),  mențiunea onorifică de la concursul de cercetare spațială A.M.E.S., participarea la faza națională a Olimpiadei de matematică aplicată Adolf Haimovici și Concursul Național „Ștefan Procopiu”, premii și medalii la Concursul Internațional INFOMATRIX, premii la fazele locale și naționale ale concursurilor de informatică AcadNet, CIA-concurs de informatică aplicată.
În anul 2002 a fost înființat Clubul Antidrog  al elevilor Liceului Teoretic „Traian”, cu statut de cerc educativ. S-au încheiat parteneriate cu Ministerul Justiției, diferite ONG-uri( ARAS, Asociația ”Speranța”) , cu Direcția Județeană de Sănătate Constanța.

În anul 2004 liceul nostru a realizat două proiecte: „Youth in Europe” (Tineri în Europa) - având ca școală parteneră Școala din Linz (Austria) și a „Health Environment for youth” (Un mediu sănătos pentru tineri) (având ca parteneri Facultatea de Științe Naturale-Univ. Ovidius Constanța și Asociația ”NOESIS” din Palermo, Italia). Aceste proiecte s-au desfășurat cu ocazia ”Primăverii Europene”.
Un proiect important derulat în cadrul Liceului Teoretic „Traian” Constanța a fost  Proiectul școlar Comenius 1 „Femeia în Europa” (august 2001 - iunie 2002 - în liceu, mai 2002 – Italia, Liceul „ITCG Florimonte ” din Sessa-Aurunca). Ariile tematice atinse de proiect au fost diverse: cultură, arte, istorie, folclor, tradiții etc.
În anul 2002 Liceul Teoretic „Traian” a devenit Academie locală în cadrul Programului Cisco Networking Academy.
Din 2005, Liceul Teoretic „Traian” este Școală ENO (care presupune conștientizarea problemelor legate de mediu).
Una dintre cele mai importante realizări ale noastre, din punct de vedere al impactului mediatic, dar și al persoanelor implicate, este Festivalul Național de scurtmetraj pentru liceeni, numit inițial  Festivalul „Spune NU violenței în școli”; ulterior, Festivalul a primit numele de FILMMIC, se află la a IX a  ediție și se poate spune că a implementat un nou concept, acela de „educație prin film”.
Începând din anul școlar 2014 se desfășoară în unitatea noastră proiectul educațional Școala de Vară „Traian Summer Camp”, iar în anul școlar 2015 a fost demarat proiectul „Multiculturalitate în spațiul dobrogean- Suntem aici, suntem dintotdeauna”.
 
Citește și:

Licitație pentru dirigenție de șantier: Școala gimnazială nr. 8 din Constanța, beneficiară a unei importante investiții prin POR
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii